Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Våga se verkligheten som den är och inte som vi önskar!

Det är inte alltid så lätt. Vaknade obarmhärtigt tidigt idag och insåg lite chockerat att termometern visade på smärtsamma -25. Klarade inte av att motivera mig själv att ta min vanliga morgonpromenad idag. Ska istället peppa mig att ta mig till gymmet på lunchen även om det kommer att bli stressigt.

Lite ironiskt med tanke på att jag valde bort min morgonpromenad idag, så hade jag ett mycket intressant mail i inkorgen idag. Det var kommentarer på mitt tidigare blogginlägg där jag skrev att motivation är viktigare än information när det gäller kost, motion och träning. Så jag tänkte ta upp den tråden idag igen?

Död i hjärt-/kärlsjukdom är FORTFARANDE den vanligaste dödsorsaken bland både män och kvinnor. Om information och kunskap är lösningen borde problemet inte existera. Googla på "hälsa" så får vi 20 miljoner träffar! Vi har redan all den kunskap vi behöver.

Jag kan plocka två citat ur socialstyrelsens senaste nationella riktlinjer för hjärtsjukvården:

"90 procent av orsakerna till hjärtinfarkt är väl kända och kan förklaras av levnadsvanor (rökning, matvanor, fysisk inaktivitet och alkoholvanor), psykosocial påverkan och biologiska riskfaktorer (övervikt, hypertoni, blodfettsrubbning och diabetes). Minst två tredjedelar av alla hjärtinfark¬ter bedöms kunna förebyggas genom hälsosammare levnadsvanor"

"Fysiskt inaktiva som blir fysiskt aktiva halverar risken för förtida död, huvudsakligen genom minskad risk för död i hjärtkärlsjukdom"

Listan med fördelar av fysisk aktivitet kan göras hur lång som helst. Vinsterna är enorma och det finns inga biverkningar eller nackdelar i princip oavsett hälsotillstånd. Om kunskap är lösningen så borde problemet vara löst. Återigen, jag menar att det inte är mer information och kunskap som behövs utan MOTIVATION.

Många förespråkar Fysisk Aktivietet på Recept (FAR) som lösningen. Jag är försiktigt skeptisk. Visst det är ett av många utomordentlig bra verktyg. Men det är verkningslöst om inte patienten ifråga är långsiktigt motiverad till aktivitet. Utan motivation – Ingen aktivitet.

Istället borde vi fokusera mer på vad som motiverar var och en. För någon kan det vara att bli smal och komma i jeansen igen, andra kanske längre liv, mer ork eller ökat välbefinnande i allmänhet. Viktigast är att hitta drivkraften och motivationen hos var och en av oss och inte moralisera över skälen till träning. Resultatet är detsamma av daglig motion och regelbunden träning oavsett motiv.

Jag tränar och rör mig för att må bra och vara frisk men framförallt för att hålla mig smal och vältränad. Så är det och jag låtsas inget annat. Det motiverar mig mer när jag stiger upp och klär mig inför min morgonpromenad att vara smal än god hälsa senare i livet! Hälsan blir en bonus. Krasst, javisst! Men så är det och jag är inte ensam 🙂 Vi måste våga se verkligheten som den är och inte som vi önskar den vore! Då tror jag vi närmar oss lösningen på rätt sätt..

2 kommentarer

  1. Viktoria

    Det där med hälsa är ju intressant på flera sätt.. Visst har vi information.. men jag tror att det även är ett problem som bidrar till mindre motivation. Informationen är alldeles för omfattande och alldeles för motsägande & extrem. Det finns från media iaf inget enkelt svar på hur man lever hälsosamt. Tänk vad mkt lättare det vore med 5 träffar på google!

    Det enda de flesta är överens om är att man ska röra på sig! Både att ”bli smal” och att leva länge och vara frisk när man är gammal känns ju ofta lite avlägset och svårt att greppa.

    Jag tror på kortsiktiga insatser med konkreta mål & ”belöningar” för att motivera folk & skapa nya vanor.. som att gå ihop på arbetsplatsen och ha en tävling med något roligt pris till den som ”cyklat flest ggr till jobbet”, sluta lite tidigare varje fredag och köra en timme innebandy, eller gå ihop och träna för att ha en rolig tävling som mål typ vårruset. Såna grejer är lätta att införa, bidrar till teambuilding & är enkla att jobba med även politiskt 🙂

  2. Lisbet - bloggen bredvid

    Jag ska nog hålla mig från denna fråga för den kan jag nog hålla en hel dags anförande om.

    Men något är FEL om det är rekomendationerna eller latmasken i männsikan – det låter jag vara osagt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.