Robert Winroth, Landstingsråd (mp)

Övervikt lika farligt som rökning

Av , , Bli först att kommentera 0

Helst vill man bara vara ute en sån här underbart fin dag. Men istället blir det lite lunchbloggning.. Ska iväg på en stund och träffa ett företag i Umeå som arbetar med hälsa, livstil och viktnedgång. Intressant och säkert lärorikt.

På tal om hälsa. Fetma i de sena tonåren är lika farlig som rökning har en undersökning konstaterat som publicerades i flera media idag! Man har följt upp 45 000 värnpliktiga efter i genomsnitt 38 år som vid mönstringen fick mäta sitt BMI och svara på frågor om rökning.

Under tiden fram till uppföljningen dog drygt 2 900 män och allra flest hade dött bland de som var feta. Jämfört med de normalviktiga i studien så ökade risken för att dö i förtid med en 1/3 bland de överviktiga och med det dubbla bland de som var feta.

* Forskarna jämställer faran att dö i förtid för feta med en rökare som röker tio cigaretter eller mer om dagen.

* Överviktiga jämställs med en rökare som håller sig under tio cigaretter om dagen.

* För feta som också röker ökar risken att dö i förtid med så mycket som fem (5) gånger jämfört med en normalviktig som inte röker.

Man konstaterar i studien som har genomförts av forskaren Martin Neovius vid Karolinska institutet att överviktiga ungdomar i Sverige har trefaldigats och feta ungdomar har femfaldigats sedan den första undersökningen gjordes.

Tycker det är bra att riskerna med övervikt och fetma synliggörs, önskar bara att hälsofrågorna fick samma genomslag och utrymme i media som kronprinsessans förlovning 🙂

/Robert

SKL på Lunarstorm och bloggande politiker på facebook :)

Av , , Bli först att kommentera 0

Har varit en förmiddag fyllt med ’måsten’. Är nu snart ikapp med allt praktiskt och hoppas mobilen lugnar ner sig…

Såg just i en release på nätet att SKL chattar på lunarstorm. Deras ambition är att minst 25 000 unga ska svara på en Wzup fråga om ungdomars arbetsmarknad. Tanken är sedan att genomföra seminarier med politiker, ställa samma frågor till dem och sedan jämföra svaren. Bra ide och vad skönt att se att nya (eller nygamla) media börjar används som verktyg. Utmärkt inititiativ!

Webb, e-post, facebook och bloggande är dagliga inslag i mångas liv. Börjar på allvar inse att sociala nätverk, bloggar och andra digitala verktyg kommer att få en större betydelse än jag tidigare trott, inte minst i nästa års valrörelse. Vi har ju länge sagt att Internet kommer att få avgörande betydelse i valrörelsen men så har det inte blivit. Men nästa års val kan det mycket väl vara så. Bara man kollar in det växande antalet politikerbloggar här på VK.se och antalet lokala politiker på facebook så märker man att något hänt på mycket kort tid. Ska bli spännande och se hur detta utvecklas…

Nu bär det iväg på möte och resonemang kring företagshälsovården. Ska träffa ett mindre företag som arbetar med företagshälsovård vid halv tre och lyssna på vilka hot och möjligheter de ser. Inte minst utifrån perspektivet ’fritt vårdval’ som träder ikraft 1/1 nästa år.

Internet, årsmöte och tandvård!

Av , , Bli först att kommentera 0

Vaknade idag kall men glad 🙂 Ibland är det de små sakerna som gör det. Har varit utan både internet, tv och telefon hemma efter att en kabel till huset grävdes av. Inser hur beroende man blivit av internet i sitt liv, på gott och ont. Inser tyvärr även hur beroende sonen är av tv?

Blev en bra avslutning igår på en lång dag. Miljöpartiet Umeå höll årsmöte och jag hade förmånen att vara ordförande på mötet. Ett trettiotal engagerade medlemmar trotsade kylan och vintermörkret och genomförde ett fantastiskt bra möte. Fyra intensiva timmar senare hade vi hunnit med allt från revidering av stadgarna, antagit budgeten till att välja en ny styrelse. Känns verkligen som (mp) Umeå är på rätt väg och det var roligt att se så många nya ansikten.

Idag har vi gruppdag i landstinget och ska ägna åt oss framförallt tandvård.
Först ska vi få en dragning om folktandvården i länet och sedan bär det iväg till Hörnefors på studiebesök. Kommer garanterat bli både trevligt och givande.

Önskar er alla en underbar dag!

Våga se verkligheten som den är och inte som vi önskar!

Av , , 2 kommentarer 0

Det är inte alltid så lätt. Vaknade obarmhärtigt tidigt idag och insåg lite chockerat att termometern visade på smärtsamma -25. Klarade inte av att motivera mig själv att ta min vanliga morgonpromenad idag. Ska istället peppa mig att ta mig till gymmet på lunchen även om det kommer att bli stressigt.

Lite ironiskt med tanke på att jag valde bort min morgonpromenad idag, så hade jag ett mycket intressant mail i inkorgen idag. Det var kommentarer på mitt tidigare blogginlägg där jag skrev att motivation är viktigare än information när det gäller kost, motion och träning. Så jag tänkte ta upp den tråden idag igen?

Död i hjärt-/kärlsjukdom är FORTFARANDE den vanligaste dödsorsaken bland både män och kvinnor. Om information och kunskap är lösningen borde problemet inte existera. Googla på "hälsa" så får vi 20 miljoner träffar! Vi har redan all den kunskap vi behöver.

Jag kan plocka två citat ur socialstyrelsens senaste nationella riktlinjer för hjärtsjukvården:

"90 procent av orsakerna till hjärtinfarkt är väl kända och kan förklaras av levnadsvanor (rökning, matvanor, fysisk inaktivitet och alkoholvanor), psykosocial påverkan och biologiska riskfaktorer (övervikt, hypertoni, blodfettsrubbning och diabetes). Minst två tredjedelar av alla hjärtinfark¬ter bedöms kunna förebyggas genom hälsosammare levnadsvanor"

"Fysiskt inaktiva som blir fysiskt aktiva halverar risken för förtida död, huvudsakligen genom minskad risk för död i hjärtkärlsjukdom"

Listan med fördelar av fysisk aktivitet kan göras hur lång som helst. Vinsterna är enorma och det finns inga biverkningar eller nackdelar i princip oavsett hälsotillstånd. Om kunskap är lösningen så borde problemet vara löst. Återigen, jag menar att det inte är mer information och kunskap som behövs utan MOTIVATION.

Många förespråkar Fysisk Aktivietet på Recept (FAR) som lösningen. Jag är försiktigt skeptisk. Visst det är ett av många utomordentlig bra verktyg. Men det är verkningslöst om inte patienten ifråga är långsiktigt motiverad till aktivitet. Utan motivation – Ingen aktivitet.

Istället borde vi fokusera mer på vad som motiverar var och en. För någon kan det vara att bli smal och komma i jeansen igen, andra kanske längre liv, mer ork eller ökat välbefinnande i allmänhet. Viktigast är att hitta drivkraften och motivationen hos var och en av oss och inte moralisera över skälen till träning. Resultatet är detsamma av daglig motion och regelbunden träning oavsett motiv.

Jag tränar och rör mig för att må bra och vara frisk men framförallt för att hålla mig smal och vältränad. Så är det och jag låtsas inget annat. Det motiverar mig mer när jag stiger upp och klär mig inför min morgonpromenad att vara smal än god hälsa senare i livet! Hälsan blir en bonus. Krasst, javisst! Men så är det och jag är inte ensam 🙂 Vi måste våga se verkligheten som den är och inte som vi önskar den vore! Då tror jag vi närmar oss lösningen på rätt sätt..

Regionbildning, byggnad 27 och tandvård

Av , , Bli först att kommentera 0

Blir lite snabbt och blandat bloggande så här på eftermiddagen. Känner mig lite tom i huvudet men måste ladda om inför kvällens möten.

Först kort om regionbildningen i Norrland. Igår sammanträdde Norrstyrelsen i Östersund och den stora ödesfrågan var naturligtvis om vi skulle fortsätta eller avsluta arbetet efter regeringens luddiga besked. Beslutet blev ändå hyfsat okej och innebär kort och gott att:

1. De tillsatta arbetsgrupperna fortsätter sitt arbete och slutför kartläggningarna eller kalla det nulägesanalyserna

2. Norrstyrelsen sammanträder i juni och tar då ställning till om Norrstyrelsen skall fortsätta existera eller avvecklas (beroende på svaret vi förhoppningsvis då från kammarkollegiet)

3. Arbetsgrupperna får mandat att själva ta in/adjungera personer från jämtland till gruppen

Är det så att vi i juni har besked från kammarkollegiet att de inte tillstyrker/rekommenderar bildandet av region norrland och region Mittsverige – är min uppfattning att vi ska besluta om en tydlig avvecklingsplan för Norrstyrelsen. Sedan börjar vi om, lär oss av misstagen och gör rätt dvs. har bara ett mål, en storregion bestående av alla fyra norra länen. För att låna en sosse slogan – "Alla ska med" eller från de tre musketörerna – " En för alla, alla för en". Ett stort enat norrland är ett starkare norrland och det hoppas jag i alla fall ska bli av 2015.

Sedan måste jag bara nämna landstingets nya byggnad 27. Lite tråkigt namn på ett fantastiskt projekt. Hade idag förmånen att få en rundvandring i vårt största byggprojekt på många år. Totalt 850 miljoner investeras i NUS med en sex våningars byggad som kommer att inrymma onkologin, kvinnokliniken och barn och ungdomskliniken mm. Imponerande 33 000 kvadratmeter och 1500 rum. Hela byggnaden ska vara färdigställd våren 2010 och i full drift samma sommar om allt går enligt plan. Upplevelsen kan verkligen sammanfattas med ordet " Imponerande!". Det är verkligen nyttigt att få nya perspektiv.

På tal om perspektiv. Ska nu fortsätta att planera kommande verksamhetsbesök. Först ut nästa vecka är tandvården i vårt län. Väldigt nyttigt och inte minst intressant att träffa och besöka både vår egen folktandvård och privatpraktiserande tandläkare, kliniker och patienter.

/Robert

Två västerbottningar och en avslagen regionbildning

Av , , Bli först att kommentera 0

Har idag varit på ett stärkande gympapass på lunchen. Grymt jobbigt men grymt skönt.
Man blir verkligen som en ny människa och har laddad kastat mig över eftermiddagens utmaningar.

Grymt bra var också den lista med gröna kandidater som offentliggjordes idag. Glädjande konstaterar jag att vi kommer att ha två västerbottningar med på miljöpartiets valsedel till EU Parlamentsvalet i juni.
Jabar Amin, Umeå och Ingegerd Saarinen, Skellefteå. Båda kända profiler i partiet och länet.

Gillar verkligen det sätt på vilket vi tog fram vår valsedel. En beslutande medlemsomröstning via Internet valde ut 30 personer av 60 nominerade. Väldigt demokratiskt, väldigt miljöpartistiskt! En klar fördel med den nya tekniken som gör det möjligt att låta alla medlemmar tycka till och vara med i besluten.

Ska bli intressant och se hur väl vi lyckas på valdagen den 7 juni. Det är för övrigt min födelsedag vilket jag tolkar som ett solklart positivt tecken. Vilken födelsedagspresent att få se miljöpartiet göra sitt bästa valresultat någonsin – vilket känns klart möjligt. Ett kanonresultat i EU parlamentsvalet skulle sitta bra så här året innan valet 2010. Nice!

Förbereder mig just nu, inte minst mentalt, inför Norrstyrelsens sammanträde i Östersund imorgon. Förhoppningsvis kommer alla imorgon fatta det kloka beslutet att planlägga en avveckling av Norrstyrelsen som organisation. Jag tror inte det finns en chans i världen att vi kan bilda en storregion under föreningen Norrstyrelsens flagga. Lika astronomiskt små är region Mittsveriges chanser att bilda en egen pytteliten region där de måste skilja sundsvall från Västernorrland. Men jag gillar skarpt jämtlänningarnas kaxiga inställning och stolthet. Friskt vågat kan ibland vara hälften vunnet (tyvärr inte den här gången).

Nä, lägg ner, börja om och gör rätt tillsammans igen! Även om det kan ta några år att bli sams igen över länsgränserna. Det är min åsikt som jag säkert inte får gehör för imorgon:) Ska bli väldigt intressant att höra vad övriga ledamöter och partier bestämt sig för.

Återkommer?

/Robert

Jag mår illa…

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag blev illamående när jag imorse såg och hörde vår centerpartistiska miljöminister Andreas Carlgren bli intervjuad i tv. Han beskrev med ett brett leende hur Centern nu öppnar dörren för ’energisamtal’ vilket i Alliansen bara kan betyda en sak enligt mig – bibehållande, utvecklande och gärna utbyggnad av kärnkraften.

Att övriga partier i den blå Alliansen är starka anhängare och kärnkraftskramare är ingen nyhet, men att Centern nu öppnar för att sälja sin själ det är fruktansvärt. Inte överraskande men ändå fruktansvärt.

Enda hoppet är väl att centerns fotfolk och väljare kan påverka toppen i partiet. Läste in i Olle Edbloms blogg att denna öppning inte verkar vara något som är förankrat nedåt. Hoppas du har rätt Olle och att ni inte ställer upp på moderaterna, folkpartiet och kristdemokraternas stenåldriga energipolitik – vad de än erbjuder er!

Våga stå emot, var konsekvent och se bortom mandatperioden. Satsa och stöd en energipolitik och energislag som är hållbara i generationer framåt.

/Robert

Motivation viktigare än Information

Av , , Bli först att kommentera 0

Igår genomförde landstingsstyrelsen en bred seminariedag för att öka kunskapen och skapa en gemensam ingång inför arbetet med budget 2010 och uppfyllelsen av vår vision om "världens bästa hälsa och världens friskaste befolkning".

Dagen startade med ett jätteintressant pass på temat Folkhälsa. Fokus låg på det faktum att trots att vi egentligen inte "äter mer" (större kaloriintag) idag så ökar vikten, och ökningen är alarmerande. Vi blir fetare och fetare och rör oss allt mindre. Barn som har brutala BMI värden blir allt vanligare och kollar vi på USA är trenden mörk och dyster. En trend som om vi inte kan bryta den med största sannolikhet kommer att ge precis samma dystra resultat i Sverige och övriga Europa.

På seminariet konstaterades att problemet till största delen består av att vi rör oss för lite till vardags. Vi har en livsstil med för lite rörelse både på arbete och på fritiden oavsett ålder. Bara genom att röra oss mer till vardags kan vi hålla vikten och lägger man till några ombytta motionspass i veckan har man en strategi som kan hålla oss smala livet ut.

Vinsterna med en viktnedgång och att hålla oss smala är oerhört stora. Dramatiskt minskad risk för cancer, diabetes och högt blodtryck, ja listan kan göras lång. Utöver det så mår vi psykiskt bättre, presterar mer och sover bättre.

Om vinsterna nu är så stora, varför väljer vi ändå inte en aktivare livsstil med mer rörelse?

Är det okunskap? Är mer information, kampanjer, böcker osv. lösningen?

Jag tror lösningen handlar om en enda sak (det är min erfarenhet) MOTIVATION

Att missköta sin hälsa och gå upp i vikt 10-20 kg ger inga "omedelbara" nackdelar eller sjukdom. Om jag lägger mig i soffan eller tar bilen till jobbet istället för en promenad påverkar inte min hälsa eller vikt på en gång. Viktökning och ohälsa smyger sig sakta på och kan ta lång tid.

Att investera i hälsa är ett långsiktigt projekt där man skördar största vinsterna i framtiden. Att ta en promenad en onsdag kväll ger ingen omedelbar viktnedgång eller ökad hälsa. Istället krävs ett långsiktigt engagemang, daglig aktivitet och att man gör det livet ut.

För att lyckas med det krävs MOTIVATION.
Hur mycket kunskap som helst räcker inte om man inte har ett stark och tydligt motiv. Ett brinnande Varför? Ett varför som får mig att ta min morgonpromenad istället för att ligga kvar i sängen eller ta mig till gymmet när soffan och tv:n känns så skön.

Så fokus borde enligt mig ligga mer på Motivation och hjälp att hitta drivkraften istället för som vi gör idag Informera och utbilda. Vet man tillräckligt starkt Varför så tar man reda på Hur!

Lägg ner Norrstyrelsen – Regionfrågan är död!

Av , , Bli först att kommentera 0

Så var det måndag och vi har redan februari. Otroligt vad en vecka och en månad går fort förbi. Känner mig peppad och laddad efter att ha tillbringat lördag och söndag med partiet i Skellefteå. Inbjudna miljöpartister från de fyra nordligaste länen träffades, utbildades och diskuterade utmaningar, möjligheter och framtid. Både för partiet och för regionen.

Regionbildningen hamnade naturligtvis i fokus efter regeringens beslut och besked i veckan.
Det finns ett antal gissningar och spekulationer om vad som nu kommer att ske.

Min personliga tolkning och åsikt är glasklar. Det blir ingen ’stor’ regionbildning i norra Sverige förrän tidigast efter valet 2014 och enda möjligheten att det någonsin kommer att ske är under förutsättning att vi i de fyra norra länen lyckats komma överens om att bilda EN region. Allt annat känns som fantasier och önsketänkande.

Jag ser därför ingen anledning att Norrstyrelsen i nuvarande form behöver fortsätta att existera. Varför lägga tid och pengar på ett projekt och en fråga som nu är död. Däremot kan det vara klokt att låta de tillsatta arbetsgrupperna slutföra sin "områdesinventering" och avrapportera det arbetet. Därefter bör Norrstyrelsen läggas ner.

Min uppfattning är att vi har med denna process lyckats bygga en onödig kil inom många partier. Istället för att komma varandra närmare så har vi omedvetet lyckats komma längre ifrån varandra. Det är bara att läsa ledande politikers uttalanden om varandra i media. Risken är att det inte blir bättre när hösten är över.

Nä, nu bör vi sluta käbbla och inte älta och gissa utan jobba internt i alla partier, i alla fyra länen, med att dra åt samma håll, storregion eller inte. Vi måste gå vidare, samarbeta och blicka framåt.

För oss i västerbotten finns många andra utmaningar kommande år. Utmaningar som kommer att kräva inte minst ett starkt engagemang över partigränserna i vårt kommunala samordnings förbund Region Västerbotten. Ett förbund som tyvärr fått stå tillbaka och inte tagits riktigt på allvar i avvaktan på regeringens besked i regionfrågan.

Kanske är det läge att återigen börja resonera kring ett direktvalt region Västerbotten?