Två miljarder till landstingen hade suttit fint

och blivit verklighet med en socialdemokratisk regering. Jag är glad över att tillhöra ett parti som ser allvaret i hälso- och sjukvårdens framtida finansiering.

Att landstingen går på knäna beror till stor del på den snabba utvecklingen och de ökade behoven. Hittills har fyra landsting deklarerat att de kommer att höja skatten 2014. Inför 2013 var det åtta landsting som höjde skatten. Vilket betyder att på två år har över hälften av alla landsting tvingats höja skatten.

Samtidigt prioriterar sittande regering sänkta skatter, mest för dem som tjänar bäst. När kommuner och landsting tvingas höja skatten så slår det mot alla. Den här moderata omfördelningspolitiken står mig upp i halsen.

5 kommentarer

  1. Lena

    Moderaterna genomför en reform med målet ”Platt skatt” men tar aldrig det begreppet i sin mun då man vet hur illa omtyckt det är. Det är bara den statliga skatten som omfördelar mellan rik och fattig, och den sänker man alltså i rasande fart, att sen kommuner och lansting tvingas höja sina skatter är helt i linje med vad som eftersträvas.

  2. Piraten

    Snälla Peter Olofsson, ni i landstinget kan bara prata om höjda skatter för att komma på rätt fot ekonomiskt. Hur vore det med att börja se över den egna organisationen – då menar jag inte sjukhuspersonalen, lasarett m.m. utan administratörerna som finns i mångfald. Dessutom skulle ett tillbakadragande av satsningar på kultur – bussar ( förutom sambulanser o dyl ) och allt annat som inte har med sjukvård att göra, utan mer används för att visa upp er själva. Vad gör landstinget som är så viktigt att det behövs? Vilken organisation skulle inte kunna klara av det landstinget egentligen ska göra, nämligen att fokusera på en väl fungerande sjukvård med det som hör till det. Ingen är intresserad av att åka med er kollektivtrafik varesej sej det gäller buss eller tåg, det kan andra sköta bättre, liksom opera, teater, konst och byggnader som är” kulturella”. Vilket företag kan inte sköta det bättre än ni, som bara tänker på hur ”fint” landstinget ska te sig utåt i samhället.
    Avveckla er själva tack.

    • Peter Olofsson (inläggsförfattare)

      Jag vill förtydliga att 97 % av landstingets budget går till sjukvård. Där utöver går 1,5 % till kollektivtrafik och 1,5 % till regionalutveckling samt kultur.

      När det gäller administrationen så har den verksamheten under lång tid varit föremål för besparingar. Sjukvården kan inte heller bedrivas utan viss administration. Precis som i övriga samhället så ställs det högre krav på dokumentering, kvalitetsuppföljning, rapportering mm. Att denna administration skulle läggas ut på professionen så som läkare eller sköterskor vore direkt resursslöseri.

      • Gunilla

        Men snälla Du, har själv haft 5 st som nu kallas Verksamhetschefer under mina verksamma år i Landstinget. Bara den första som kallades Husmor levde upp till vad som krävdes av henne och gick således i pension när det var dags. De fyra övriga har trollats bort när de kapitulerat, fått nya titlar o högre löner för att utföra obegripliga administrativa uppgifter, tom hemifrån i vissa fall. Ingen av dem har blivit uppsagda pga arbetsbrist eller sin oförmåga att leda verksamheten. Inte heller har de behövt bli arbetssökande och söka sina nya jobb i konkurrens med andra, ej heller behövt gå tillbaka till sina lägre tjänster på golvet… Tyvärr försvaras värdelösa chefer inom Landstinget och man skapar arbeten som vi aldrig har efterfrågat tidigare, det kallar jag inte att spara på administration.

        • Peter Olofsson (inläggsförfattare)

          Föreställningen om att landstinget i västerbotten har en ineffektiv verksamhet stämmer inte då vår kostnadsutveckling är bland de lägsta i landet. Vår verksamhet effektiviseras ständigt. I och med att det ställs nya krav på grund av utvecklingen förändras också verksamheten. All personal gör ett mycket bra arbete med att ställa om verksamheten för att möta framtida behov. Rätt använd kompetens gör att vi klarar de krav som ställs på landstinget. Även administrationen gör ett mycket bra arbete trots stora besparingskrav de senaste åren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.