PSA test eller inte?

Nu har en efterlängtad rapport kommit som visar att screening med sk PSA test(enkelt blodprov) kan minska risken att dö i prostatacancer. Men resultaten säger fortfarande att väldigt många män kommer bli diagnostiserade och behandlade i onödan, med konsekvens att de riskerar att bli inkontinenta och impotenta. I Dagens Nyheter idag beskrivs problemet i artikeln på följande sätt:

"Men sedan måste mannen välja själv: tjugo procents mindre risk att dö i prostatacancer, men kanske femtio procents risk att diagnosen ger falskt alarm"

Centerpartiet i landstinget har motionerat om screening med PSA test och vi fick bifall till motionen. Men man sa också att man ville invänta den rapport som nu äntligen är klar. Det vore bra nu att socialstyrelsen tar till sig av rapporten och kommer med underlag för om och hur vi ska hantera en eventuell allmän screening. Det kanske är bra om vi kan invänta bättre diagnosmetoder innan vi startar allmän screening. Men det finns ett folkligt stöd för att vi gör nåt. En start utan riktlinjer från socialstyrelsen kan skapa mer bekymmer än fördelar och det finns forskning som pågår som sannolikt kommer att ge oss bättre diagnosmetoder. De som är orolig ska dock alltid ta ett PSA test.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.