Öppen förskola och familjecentraler behövs

iphone bilder 044

Det är med stor oro jag ser att Umeå kommun planerar för att göra besparingar inom de väl fungerande öppna förskolorna. Initiativet till den manifestationen och protestdemonsration som skedde i Umeå i lördags visar att måga föräldrar är orolig och att besparingen bara ökar på sikt kostnaderna för skattebetalarna i kommunen.

Det får inte ske en nedskärning av öppet tiderna för då äventyras också familjecentralerna som finns idag i Umeå och där det finns planer på att öppna flera. Men då måste det finnas en öppen förskola. Familjecentralerna som är ett bra exempel på hur vi kan samarbeta för att förebygga ohälsa bland barn och ungdom. Landstinget och kommunen samlokaliserar i familjecentralerna såväl öppna förskolan med specialpdagogisk personal, socialsekreterare som vårdpersonal inom BVC och MVC. Jätteviktigt för att möta och ge hjälp till föräldrar och barn som behöver stöd i sitt föräldraskap och för att ge bästa förutsättningar för barnens utveckling.

Att ha bara begränsade öppettider för de mest utstta barnen gör det omöjligt att familjecentralerna ska fungera optimalt och planer som funnits länge om att öppna en familjecentral på Ålidhem kan grusas. Besparingen som planeras kommer i förlängning bara öka kostnaderna för alla. Så tänk om gör rätt för vi ska ju arbeta för att främja folkhälsan i hela länet.

En kommentar

  1. Undrande

    Men visst är det så? Bra sagt Olle. Hur är det då med Landstingets utredning om öppna förskolan som ska komma i slutet av månaden, huruvida kan den påverka kommunens beslut?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.