(s) manipulerar folkomröstningen

Socialdemokraterna och miljöpartiet hanterar folkinitiativets rätt till folkomröstning på ett sätt som gör mig upprörd. Det visar en nonchalans mot de demokratiska rättigheter som medborgarna har vad gäller krav på folkomröstning.

Frågan som socialdemokraten Peter Olofsson och miljöpartisten Robert Winroth på egen hand kokat ihop har ingen bäring alls på det folkinitiativet samlat in 24 000 röster kring. Och enligt lagen ska det finnas ett sådant samband och man ska föra en dialog med initiativtagarna om frågeformuleringen, dvs Doroteaockupoanterna. Jag tvivlar på att en sådan dialog har förts.

Men syftet från majoriteten i landstinget är uppenbart. Man vill begränsa frågan för att få ett så litet valdeltagande som möjligt. Man lägger folkomröstningen på Mors Dag den 26 maj i år för att ytterliggare gömma undan folkomröstningen. Samtidigt kräver man en 50% valdeltagande för att överhuvudtaget ta hänsyn till valresultatet. Jag häpnar.

För mig är det viktigt att frågan har koppling till folkinitiativets namninsamling. De vill att vi prövar frågan om en rättvis och tillgänglig vård i hela länet och ger exempel på den försämring som skett av akutsjukvården i inlandet med nedläggning av akutplatser och indragning av ambulansen i Åsele. Därför vill de ha väljarnas svar på om ett åtgärdspaket ska utformas som rättar till orättvisorna i länet vad gäller vård för alla. Jag tycker det är en tydlig fråga att ta ställning till och som kan omsättas i beslut efter en folkomröstning. Därför stödjer jag ockupanternas förslag till frågestälning.

Tidpunkten  kan självfallet diskuteras. Men för att minska kostnaderna så hamnar centerpartiet och alliansen på att valdagen september 2014 blir folkomröstningskostnaden minimal. Istället som nu majoriteten föreslår minst 10 miljoner. Dessa pengar kan hellre användas att ge en bra och rättvis akutsjukvård.

Slutligen hur många ska rösta för att man ska ta hänsyn till resultatet? Min pricipiella hållning är att om man överlämnar en fråga till folkomröstning så är resultatet som omröstningen ger det som ska gälla oavsett valdeltagande. Alla kan ju rösta och försätter man den demokratiska rättigheten så är det min egen förskyllan.

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.