Sjukhusmaten vid NUS

Den mat som serveras till patienterna på Norrlands Universitetssjukhus har varit en stor följetång i media. Som förtroendevald får jag också ofta synpunkter från patienter och anhöriga om hur de upplevt den mat som serveras. Många speciellt de som ligger länge på NUS är kritiska och upplever att maten inte är varken god eller aptitlig och inte alls avpassad för de mest sjuka patienterna.

Idag på arbetsutskottet togs beslut om principerna för en ny upphandling som grundar sig istort på det system vi har idag. Maten tillverkas i ett produktionskök och värms sedan upp på varje avdelning. Jag är av den uppfattningen att man borde fundera över vilket system vi ska ha och hur vi ska få en bra kost även till de som är långliggare och de som är mest sjuka. 

Därför så reserverade jag tillsammans med folkpartiet och vänstern om att innan vi bestämmer inriktningen av en ny upphandling så bör man analysera vad en matproduktion i egen regi skulle innebära i kostnader och ev fördelar och nackdelar. Så blev nu inte fallet och jag beklagar detta. Våra patienter måste i vilket fall få en bra och nyttig mat vilket är nog så viktigt vid en sjukdomsvistelse och för tillfriknandet. Socialdemokraterna och miljöpartiet vill utan fundering fortsätta med nuvarande system som är så kritiserat. 

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Torbjörn Larsson

    Godmorgon,

    Jag anser att personalen borde få friare händer e.g. att bestämma med färre regler i kökspolicyn – dessutom kan konstateras att ungefär en vecka står man ut med servering-överdådet inte minst brocolliterrorn.

    Energibesparing vid kylenheten vid självserveringen möjligen 10 till 20 % minskning av anslutningseffekten medförande samtida färre köproblem.

    Lycka Till

    Torbjörn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.