Landstinget och vårdgarantin

Landstinget klarar inte vårdgarantin, varken till besök eller operation. Det framgår av septembers redovisning om väntetiderna i vården. Vi har tagit på oss att nå en nivå som innebär att man ska klara vårdgarantin till minst 90% i genomsnitt under hösten. Till besök klarar vi bara 71% av besöken inom tre månader och till operation än sämre 62%. Det signalerar att vi får svårt att under resten av året komma upp till vårdgarantin och då få del av de pengar alliansregeringen avsatt för de landsting som når målet.

Numera ingår i mätningen många fler diagnosområden och även de som frivilligt väntar längre än tre månader. Det gör det säkert svårare för oss. Men för patienterna som väntar är det viktigt att vi når målsättningen. Köer som blir längre och patienter i kö kostar oss pengar. Att klara vårdgarantin handlar om att sätta fokus på att systematiskt arbeta med vårdprocesserna och vårdflödet. Med tydliga och bra planeringsrutiner och ordentlig uppföljning ger oss bättre förutsättningar att få ordning på väntetiderna.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Nicklas Sundberg

    Viktig fråga och lagom långt, men ack både grafiskt jobbig och känslomässigt torr. Jag tror på enhetlighet i utseende på inläggen för mer läsvänlighet och mer känsla genom exempel på hur skillnaden kan se ut för människor, i förändring av planeringsrutiner. Siffrorna behöver kompletteras med kött och blod. Inled framöver ur en vårdtagares, människas perspektiv, som inte får plats. Vilket lidande kan det innebära? Det skulle få fler att engagera sig. Tack för ditt inlägg.

  2. Birpi

    Jag förstår inte på vilket sätt regeringens pengar leder till minskade köer, då pengarna ges ut till de landsting som inte behöver det. Om pengarna gavs till de landsting som har problem att klara vårdgarantin, stället för att ge det till de som redan klarar det, så skulle väntetiderna minskas. Väntetiderna minskas inte genom att lova ut priser för de landsting som lyckas, utan genom att ge pengar för att anställa mer personal.

    Eller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.