Länets privata sjukgymnaster i fara

Den rödgröna majoriteten i landstinget säger nej till avtal med etablerade sjukgymnaster. Det blev resultatet när landstingsstyrelsen sammanträdde i veckan. Vi från alliansen i landstinget, centerpartiet,moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna föreslog att de sjukgymnaster som vill få sin verksamhet överlåten till en ny privat utövare och att de 16 privata sjukgymnaster som nu avtalen sägs upp för det närmsta året skulle få fortsätta. De gör ett fantastiskt bra arbete,är tillgängliga och har stor betydelse i rehabiliteringen för att slippa sjukskrivningar. Med de rödgröna i landstinget, s.v och mp vill tydligen slå undan bena för all privat vårdverksamhet. Att bara hänvisa till att sjukgymnastiken ingår i hälsovalet i Västerbotten och då kan man inte förlänga avtalen håller inte. Det blir intressant och följa de eventuella överklagelser som kan komma efter landstingsstyrelsens beslut.

Det är viktigt att snabbt få komma till en sjukgymnast om man får ont i ryggen eller att man behöver rehabilitering efter mjuk och/eller skelettfrakturer. Att tvinga in alla som behandlas av privata sjukgymnaster till den offentliga vården är helt fel väg att gå. Vi ska uppmuntra valfriheten och samverka istället mellan offentlig och privat vårdverksamhet. Avtalen reglerar ju vad de ska göra och vi följer ju upp avtalen utifrån kvalitet och service. Varför är man så rädda för andra utförare än de offentliga. Nu kommer troligen många tvingas lägga ned sin verksamhet. Och inte blir vården bättre. mera tillgänglig eller inte ökar jobben heller som är så viktiga för våra skatteintäkter. Men det här är nu resultatet av att vi har en rödgrön majoritet i landstingsvalet.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. åsa svedmark

    Många av oss privata sjukgymnaster har också ett intresse i att vara företagare, vi har anställda, jobbar effektivare än landstingsanställda ( finns studier på detta) och jobbar med längre öppettider än hälsocentralerna kan erbjuda. Det får inte landstinget på köpet om vi tvingas in i den offentliga vården. Om drivkraften att vara egenföretagare är stor kommer många av oss dessutom att prioritera det och försöka hitta ett nytt område att verka inom. Jag är också skattebetalare och med min insikt i detta tycker det är ett stort slöseri med resurser!

  2. olle Edblom

    Håller helt med dig Åsa. Men västerbottens läns landsting har nu den S ,V och Mp majoritet som väljarna åter har röstat fram och som inte inser betydelsen av valfrihet och måmgfald av både privat och offentlig vård. Hoppas beslutet i landstingsstyrelsen prövas i en överklagan.

  3. leffe

    Kära Olle!!

    Visa en seriös vetenskaplig artikel där det står att citat
    ”Det är viktigt att snabbt få komma till en sjukgymnast om man får ont i ryggen”.
    Det är inte så många år sen en beställning kom på hur vi skulle begränsa dessa besök då evidence saknades.
    Den var du väl med o klubbade igenom eller???

    Du kan ju alltid läsa på om du råkat glömma..ländryggsprocessen hette den..

    Kanske du sitter på annan kunskap som politiker o jag vore tacksam om du lägger ut källhänvisning…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.