Är närakuter viktigare än vårdval?

De rödgrönas utspel om närakuter och läkarbilar häromdagen passar bara i Stockholm och större städer. 1 miljard vill de satsa på det istället för vårdval och förbättrad tillgänglighet och en fungerande primärvård i alla länets kommuner.

Jag kan inte se att närakuter är någon bra idé för Västerbotten eller är bara Stockholm intressant för vänsterkartellen?.  Rimmar  också illa om att det är i varje landsting som själv ska utforma sin vård och att satsningar från samhället ska gå till alla kommuner och regioner. Läkarbilar kan vara intressant. Jag är den förste att bejaka att läkarna borde göra mera hembesök hos framför allt äldre och multisjuka. Men lika viktigt är att vården, dvs även sjuksköterskor kan göra förebyggande hembesök för det kan innebära besparingar på sikt och minskad akuta inläggningar.

Inom ramen av vårdval kan ju också våra hälsocentraler profilera sig på hembesök. Men då krävs också att de får rimliga ekonomiska ersättningar. Därför bör mera pengar satsas på ersättningarna till hälsocentralerna för de patienter som de har listade. Ska läkarbilarna ersätta våra hälsocentraler som ska finnas i varje kommun? Då är jag bestämt emot. Vi ska ge trygghet med att utveckla den nära vården och då ar hälsocentralen viktig. Sossarna i landstinget har emellertid inte velat visa vad dom vill göra för väljarna i landstingsvalet. Inte ens en budget kan de presentera före valet. Det kallar jag för att mörka.

 
Men jag kan ändå fråga den efterlysta politiska ledningen i landstinget.
Är ni beredda att satsa på närakuter och läkarbilar istället för ett utvecklat vårdval med ökade ersättningar för att alla hälsocentraler ska klara väntetider, service och hembesök? Och är det tänkt att läkarbilar ska ersätta våra hälsocentraler?
Etiketter: , , , ,

En kommentar

  1. Gun Rehnman

    Det verkar inte riktigt genomtänkt. Eller från min vy;räcker inte längre än till 50-skyltarna. För här kommer ju problemet: Hur ska detta funka i glest befolkade delar??
    Vi har i C bättre alternativ som passar befolkningen i vår del bra mycket bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.