Centerpartiets valmanifest i landstinget

 

Idag presenterade centerpartiets landstingsgrupp sitt valmanifest vid en valupptakt i Umeå.  Ett valmanifest som anger vår ton i landstingsvalet. Vi har fem anslag som vårt program vilar på.

1. Vård som förebygger ohälsa

2. Vård och omsorg då du behöver den.

3. Vård som finns i din närhet.

4. Vård som hushållar med resurserna.

5. Ett landsting där medarbetarna trivs och utvecklas.

Några exempel:  Vi ska satsa så att den  ohälsan bland barn och ungdomar bryts med att en särskild barn- och ungdomspsykiatri, sk BUP miljon sätts till så att vi inte har köer till våra tre BUP kliniker i länet. Det ska finnas familjecentraler i alla kommuner och ungdomsmottagningar på alla gymnasieorter.

Vård när betyder att vi ska utveckla våra tre akutsjukhus i länet. NUS ska ligga i framkant och vara den naturliga spjutspetsen i länets sjukvård och för hela regionen. Mer planerad operation från länet, övriga landet och utlandet kan ske i Lycksele och barnkliniken i Skellefteå ska inte behöva stängas på sommaren.

Vi ska schemalägga även läkarna på obekväm arbetstid. Ökad läkarutbildning, flexibla arbetstider, förmåner vid specialistutbildningar och vara en attraktiv arbetsgivare ska möjliggöra bättre rekrytering av all vårdpersonal och minska behovet av stafettläkare

Hälsocentraler i alla länets kommuner och akutplatser i inlandet och en satsning på mer pengar till primärvården.

 

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Fredrik, snart f d C-väljare

    ”schemalägga även läkarna på obekväm arbetstid” och ”vara en attraktiv arbetsgivare” är i mina ögon varandras motsatser. Om det sen måste göras är en annan sak, men det kommer inte göra landstinget mer attraktivt. Jag har dessutom svårt att se vad man vill uppnå med förslaget om schemaläggning? Det blir mycket dyrare än dagens system och kräver en relativt omfattande nyrekrytering (vilket man ju inte ens lyckas med idag). Det blir dessutom sämre kontinuitet för patienterna eftersom hela vårdlaget byts ut var 8:e timme. För ett fåtal kliniker kanske det är en lösning, men knappast generellt.

  2. Fredrik, snart f d C-väljare

    Förresten – är läkarnas arbetstider verkligen en fråga som politikerna överhuvudtaget har något inflytande över? Bemanning och anställningsavtal torde väl vara en verksamhetsfråga som löses av tjänstemannaorganisationen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.