Landstingets tillgänglighet och hur vi förvaltar vårt kapital

Dagens landstingsstyrelse blev en lång dag med diskussion om det år som gått och hur landstinget hanterar sina finansiella tillgångar. Från oppositionen i landstinget- allians för Västerbotten- är vi självfallet inte nöjd med hur förra året har varit. Vi hade när vi tog budgeten i fullmäktige för 2008 en helt annat förslag som hade en inriktning som inneburit
– mer pengar till sjukvården
– satsning på personal- och löneutveckling
– tillgänglighetssatsning
– minskade medel till övrig verksamhet.
Vi ser nu resultaten av socialdemokraternas politik
– 296 miljoner i underskott
– 1928 personer som väntar mer än 90 dagar på operation
– 3796 personer som väntar på sitt första nybesök
Prioriterar vi mer pengar till sjukvården så borde vi bättre klara ekonomi utan så kraftiga underskott och årslånga köer. Som du ser av diagrammet ligger vi sämst till i landet vad gäller tillgängligheten.

Hur får vi en säker placering av vårt kapital?

Idag skulle vi också ta beslut om en bättre och säkrare policy hur våra pengar på bank skulle kunna förvaltas. Ingen har väl kunnat undgå diskussionen om att landstinget placerat i en osäker företagsobligation som kan innebära en förlust på nära en kvarts miljard. Men idag så återremitterade majoriteten förslaget till ny policy så nu får vi vänta till juni innan vi har en säkrare förvaltning. Vi från allians för Västerbotten ville ta beslutet idag. Vi ville också stryka alla möjligheter till köp av hedgefonder som kan vara en osäker placering. Men socialdemokraterna ville tyvärr fundera och nu har vi fortfarande kvar en föråldrad och inte tydlig och säkrare inriktning hur vi förvaltar landstingets kapital.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.