LAKO, vaccination mot livmoderscancer, demensvården

Idag har LAKO som är en förkortning för landsting och kommuner sammanträtt och diskuterat gemensamma frågor. Det är oerhört viktigt att ledande förtroendevalda i landstinget och ifrån länets kommuner träffas för att vi tillsammans kan dryfta samverkanslösningar.

Vaccination mot livmoderscancer för flickor

En fråga som vi har ett gemensamt ansvar mot våra medborgare är vaccination mot bla livmoderscancer. Socialstyrelsen har kommit med föreskrifter och fom 2010 ska det ingå allmänna vacinationsprogrammet för alla flickor i årskurs 5-6 genom skolhälsovårdens försorg. Idag ger vi också detta frivilligt och det är ett dyrt vaccin. Men är man mellan 13-17 år så ingår det i högkostnadsskyddet. Landstinget hade under fjolåret en kostnad för detta vaccin på ca 2 miljoner. Nu blir det gratis för de som nästa år går i 5-6 årskursen. Man förstår vikten av denna vaccination eftersom 450 drabbas i landet av viruset varje år.

Demensvården

Vi fick också en rapport kring ett arbete vi gör tillsamman kommuner och landsting om demensvården. Det finns ca 4000 personer i Västerbotten som har en demnssjukdom och ca 700 insjuknar varje år. Viktigt att vi därför kan ge en likvärdig vård och behandling över länet. Idag har vi kanske de bästa resurserna i Umeå regionen. Viktigt är att kunna sätta diagnosen tidigt och för det måste det finnas kompetens i primärvården i alla kommuner. Särskild demensansvarig sjuksköterska ska nu finnas vid 26 hälsocentraler. Men det återstår mycket arbete för att vi ska ge likvärdig vård över hela länet. Vi måste kunna ha kompetens både att sätta diagnosen och att se till att vårdpersonal och hemtjänstpersonal har kompetens att ge stöd och hjälp på rätt sätt till alla som bor i särskilda boenden eller i eget boende. Idag gör de anhöriga en stor insats för de dementa och här måste vi också bli bättre på att ge stöd till anhöriga, med både utbildning och avlastning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.