Region Norrland och Norrstyrelsens vara eller inte vara

Norrstyrelsens arbete för att visa på vad som förenar oss i Norrland är viktigt. Och som jag ser det är behovet stort att det finns en sammanhållande kraft/organisation som kan fortsätta beskriva betydelsen av en gemensam politisk samling för att klara framtidens utmaningar. Gränserna mellan våra fyra nuvarande län i Norrland ska inte vara ett hinder för att hitta gemensamma lösningar.

Vi behöver goda och effektiva transporter på vägar, järnvägar och flyg både för gods och personer. Miljö och energifrågor i Norrland har vi ett jätteviktigt gemensamt ansvar att utveckla. Vi har ju alla vind, vatten, skog som inte alls bryr sig om gränser. Turismen och marknadsföring av Norrland är också gränslös Och inte minst sjukvården och framförallt den högspecialiserade vården och läkarutbildningen. Vi borde ta ett gemensamt ansvar både för planering och drift av den specialiserade vården. Det om något kan säkerställa Norrlands universitetssjukhus och läkarutbildningen i regionen samt forskning och utveckling vid NUS.

Det här är några av de fördelar som jag ser det med en större region än fyra små regionlandsting som moderater i Norrland, sjukvårdspartiet i Norrbotten och nu även övriga allianspartier i Norrbotten förespråkar, även centerpartiet. Till norrbottenscenterns försvar ser jag bara helt valtekniska motiv. Inget parti vill nu vara ensam i Norrbotten om en storregion. Vi kan ju döda den valfrågan nu genom att lägga ned Norrstyrelsen och allt arbete som där har bedrivits. Då blir väl moderaterna i Norrland och sjukvårdspartiet i Norrbotten glada eller….?

Men varför inte först invänta att kammarkollegiet prövat vår ansökan. Dom tittar ju på gränser och förutsättningar för små eller större regioner och ska vara klar med sin prövning under det här året.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.