Regionfrågan rör på sig

Arbetsgrupperna inom Norrstyrelsen

Idag har alla arbetsgruppernas ordförander och sekreterare som tillsatts för att arbeta med kartläggning, mål och vision för en region Norrland haft möte i Umeå. Arbetet i arbetsgrupperna går nu efter kartläggningsdelen in i fas två där vi ska formulera vision och mål för ett Region Norrland. Själv sitter jag som ordförande i en arbetsgrupp inom hälso- och sjukvårdsområdet. Vi drar nu igång våra första möten och tidplanen är att ha en redovisning hur långt vi hunnit vid Norrstyrelsens sammanträde i juni. Vi ska också inom hälso och sjukvårdsgruppen ordna seminarier, tre stycken, varav det första den 6 maj. Vi är verkligen på G och alla i arbetsgrupperna känner ett stort engagemang för att göra oss så bra förberedda att vi kan om vi får tillåtelse starta en region Norrland direkt efter valet 2010.

Kammarkollegiet begär synpunkter

Norrstyrelsens arbetsutskott har jag också deltagit idag i och där är också aktiviteterna på topp. Ett seminarium kring hur förtroendemannarollen och förtroendemannaorganisationen kan komma att se ut ordnas under mars månad. En kommunikationsplan och aktiviteter kopplad till planen är också på gång. Det är viktigt att vi får igång en dialog med medborgarna och att vi ökar förståelsen för betydelsen av en samlad norrlandsregion.

Vi fick också intressant information som visar att det verkligen rör på sig i frågan. Kammarkollegiet har nu skickat en skrivelse till landstingen i Västernorrland och Jämtland där de begär förtydliganden kring gränsdragningarna. Dvs kring att Sunsvall och Ånge vill tillhöra en annan region än Norrland. De kräver besked om skäl som talar för olika gränsdragningsalternativ och att dessa ska vara tydliga och väl utvecklade. Berörda kommuner ska också höras. De vill ha synpunkter snabbt före 24 april för att de ska kunna komma med underlag till beslut om eventuella nya gränser för regioner innan årskiftet. Det här visar att frågan inte alls är körd att regeringen kan fatta beslut som ger oss möjlighet att starta en eventuell Norrlandsregion direkt efter valet 2010.

En kommentar

  1. Mattias L

    Måste tyvärr komma med min standardsynpunkt även här:

    Den ”normala” definitionen av Norrland är stt Norrland är de 5 nordligaste länen.
    Det har mej veteligt aldrig diskuterats en regionlösning där Norrland utgör en Region.
    Den variant som troligen vore bäst är den med de 4 nordligaste länen i samma region.
    Om man skulle gå vidare med Region Mitt Sverige så skulle det nog inte ändra något i sak rent begreppsmässigt och geografiskt. Sundsvall skulle fortfarande höra till norrland

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.