Klartecken för nya regioner

Äntligen har vi fått ett besked i regionfrågan. Det är ett historiskt genombrott för demokrati och regional utveckling och det är bra med ett rakt och tydligt besked från regeringen.

Alliansens partiledare är överens om att det ska finnas tre politiska nivåer, stat. regionkommun och kommun.Det skriver dom idag på DN:s debattsida.
Moderaterna säger nu alltså ja till regionalisering och större regioner och man kastar nu väl förstatligandet av sjukvården i papperskorgen. Det är klokt och visar på ett moget och konstruktivt arbete för att lösa en partiskiljande fråga.Nu permanentas också försöken i Skåne och Västra Götaland . Gotland och Halland får också klartecken att bilda region nu direkt.
Våra ansökningar fån Norrland att bilda en region Norrland överlämnas till kammarkollegiet för analys och utredning om förutsättningar att kunna starta. Här finns tyvärr den farhågan att den analysen omöjliggör att kunna starta till nästa mandatperiod 2010. Vi får nog vänta till 2014 och det gör mig mycket besviken. Vi har ju kommit igång mycket redan i planeringen och nu måste vi nog fundera över hur vi fortsätter arbetet inom Norrstyrelsen.

Klart är dock enligt min mening att någon valfråga kan det inte bli eftersom regeringen är så tydlig att vi ska ha en regionalisering och att vi ska ha tre nivåer. Och regionkommuner med innehåll som de regioner som bildats i Västra Götaland och Skåne ska vara förebild. Det är viktigt nu är att den eventuella utsträckta tiden används för en konstruktiv diskussion om de utmaningar som Västerbotten och övriga norrlands län står inför under de kommande decennierna. Fokus måste ligga på människornas behov och möjligheter att påverka. För mig är det en avgörande frågan hur vi formar en hållbar samhällsorganisation som klarar välfärden, ger utvecklingskraft och ger oss som medborgare möjlighet att utkräva ansvar från politikerna.
Slutligen så innebär nu regeringens besked idag att man lyfter fram även vikten av en samordning av statens länsorganisation med de folkvalda regionerna. En särskild organisationskommitté tillsätts Det måste bli slut på den sektorisering och egenmäktiga centralisering av verksamhet som statens myndigheter ägnar sig åt. För medborgarna är det viktigt att så mycket av statens uppgifter och statliga myndigheters beslut får avgöras närmar vi alla som är berörda och att vi kan utkräva politiskt ansvar i allmänna val till regionkommuner som nu kommer att bildas över hela landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.