Några ord om veckan som gick…med Jonas Morian

Den här veckan är det på nytt Jonas Morian, socialdemokratisk debattör och bloggare, som svarar på några frågor om veckan som gick. Almedalen står i centrum:

Du är en av initiativtagarna bakom Almedalsbloggen (http://almedalsbloggen.se/) som rapporterat från Visby under veckan som gick. En hel del av inläggen handlade om kändisspotting och vem som setts var med vem. Är inte Almedalen mest en firmafest för den opinionsbildande eliten?

Det är sant att det minglas, kindpussas och dricks en del rosévin och andra starka drycker under Almedalsveckan. Men i fokus står ändå det politiska samtalet. Och det förs här i ett helt annat tonläge än fullmäktige-, riksdags- och tv-debatter.
I grunden är det nog bra för demokratin att politiska opinionsbildare och beslutsfattare då och då kan träffas under avspända former och faktiskt umgås som människor.

Alliansens låga profil i Visby och statsminister Fredrik Reinfeldts frånvaro diskuterades mycket under veckan. Ett fatalt och uppgivet misstag?

Jag skulle inte sträcka mig så långt att kalla det fatalt, men ett taktiskt misstag var det troligen.
Här hade man en utmärkt chans att ta tillbaks initiativet och vissa upp en statsminister som känts märkligt frånvarande medialt sedan han tillträdde. Den chansen försatte man, och gav stället Mona Sahlin fritt spelrum.

Mona Sahlins tal i Visby verkar mest bara ha imponerat på partikamraterna, men inte på så många andra. Har socialdemokratin förblindats av opinionssiffrorna, tagit ut valsegern 2010 i förväg och glömt bort det där med förnyelsen?

Nja, även om jag personligen gärna hade sett att Mona Sahlin direkt efter att hon valdes till partiledare satt ned foten och pekat ut färdriktningen, så respekterar jag att man vill låta det nödvändiga förändringsarbetet föregås av en ordentlig intern diskussion.
Sahlin visar nu vad hon vill och vad hon står för, utan att föregå den processen. Till nästa år måste hon dock börja leverera på allvar.

Då var Almedalsveckan som bäst?

När solen tittade fram på tisdagen och med ens gjorde tillvaron mer dräglig.

Då var Almedalsveckan som sämst?

När miljöminister Andreas Carlgren villigt låter sig utnyttjas av ett stort bilföretag och gör reklam för deras experimentella vätgasbil.

Nästa år borde det handla mer om?

Alternativen i svensk politik. Alliansregeringen borde framstå som mer samlad och enig, och oppositionsledaren Mona Sahlin presentera den politik med vilken hon vill vinna väljarnas förtroende 2010.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.