Tar folkpartiet chansen?

I en signerad text på dagens ledarsida skriver jag om att Jan Björklund har ett ganska unikt utgångsläge när han tar över som ledare för folkpartiet

’Tar folkpartiet chansen?

När bytte senast ett icke socialdemokratiskt parti ordförande under rådande högkonjunktur med det egna partiet i stabil regeringsställning?

Rätta mig gärna, men jag påstår att det inte har hänt någon gång tidigare i Sveriges demokratiska historia.

Ola Ullsten tog visserligen 1978, då den borgerliga trepartiregeringen fortfarande var intakt, över som folkpartiledare efter Per Ahlmarks dramatiska avhopp. Men sjuttiotalet präglades både av ekonomiska och politiska kriser av ett helt annat slag än det finns anledning att förvänta under de kommande åren.

Jan Björklund blir alltså ledare för folkpartiet i ett läge som ger honom, kan man påstå, unika förutsättningar. De behöver å andra sidan inte nödvändigtvis vara enbart gynnsamma. Partier vitaliseras bäst i oppositionsställning. Regerandets vardag, ännu mer så i en flerpartikoalition, kan hämma ett förnyelsearbete.

Folkpartiets pågående landsmöte ska inte enbart välja Björklund och avtacka Lars Leijonborg – som förblir en nyckelperson i sin roll som statsråd.

Landsmötet har också sakpolitiska dimensioner.

Ett stort psykiatriprogram ska antas liksom ett kulturpolitiskt program; integritetsfrågor och familjepolitik ska, bland mycket annat, debatteras; den kritiserade toppstyrningen ska motverkas med nya arbetssätt och bättre förankring i partiorganisationen. Och säkert kommer diskussioner att föras, om inte annat informella sådana, kring hur en modern socialliberalism ser ut och vad som i dag skiljer folkpartiet från det nyssliberala centerpartiet.

Folkpartiet är svårbedömt för dagen, och just därför intressant att följa. Det finns en viktig roll att fylla för ett av ideologisk bredd präglat socialliberalt parti som konsekvent söker sin utgångspunkt hos den enskilda människan.

Tar folkpartiet under Jan Björklund chansen att efter några oklara, halvhjärtade år fullt ut bejaka den rollen?

De närmaste dagarna ger ett första besked.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.