Alliansen bör hålla dörren öppen till miljöpartiet

Jag noterar att Expressens PM Nilsson diskuterar relationen mellan allianspartierna och miljöpartiet, och spekulerar i ett tänkbart framtida samarbete.

Det är en gammal käpphäst hos mig som jag luftat ett antal gånger på ledarsidan och här på bloggen: allianspartierna bör absolut hålla dörren till miljöpartiet öppen – och omvänt har miljöpartiet allt att tjäna på att inte stänga in sig i ett vänsterblock tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Miljöpartiet företräder många problematiska åsikter ur ett liberalt perspektiv, inte minst genom det svårbegripliga EU-motståndet.

Men de gröna har på andra områden tydliga liberala drag som ännu lever – inom exempelvis skolpolitiken, näringspolitiken, arbetsmarknadspolitiken och toleransfrågor.

Dessutom vantrivs man uppenbarligen ofta i kontakterna med vänsterpartiet och har alltid hävdat sitt fristående från blockpolitiken.

Och när nu allianspartierna antingen upptäckt miljöfrågans relevans (moderaterna) eller långsamt börjat fatta att miljöfrågan även kan vara värd att driva som en profilfråga bortom den tröstlösa kärnkraftsdebatten (folkpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna), så borde klyftan inte på sikt behöva vara större mellan alliansen och mp på det området än de klyftor som finns inom alliansen på en del andra områden.

Det är inte säkert att miljöpartiets liberala företrädare har det inflytandet inom partiet som krävs för att ett scenario där alliansen eller delar av alliansen inleder ett närmare samarbete med de gröna ska bli verklighet.

Men så länge möjligheten finns där bör alliansen hålla dörren öppen.

Till skillnad från vänsterpartiet har miljöpartiet både en intressant historia och hyggliga framtidsutsikter – och det finns inga liberala skäl till att redan i dag avfärda miljöpartiet för lång tid framåt.

Eller som PM Nilsson skriver:

’Efter valet 2002 gjordes ett allvarligt försök att bilda regering med mittenpartierna. Orsaken till att mp under lång tid i praktiken ändå tillhört vänstern är att man ansett moderaterna som fullständigt omöjliga. Det totala ointresset för miljöfrågor, lojaliteten till storbolagen och den traditionella bindningen till försvaret har gjort moderaterna till miljöpartiets antites. Men nu är det inte som det brukar. Miljön har blivit en överideologi som moderaterna hakat på. (…) De alliansledare som i morgon firar ettårsdagen av valsegern är extremt sugna på att vinna nästa val och planeringen är i full gång. Alliansen var en teknik att ena fyra ganska olika partier. Den kan mycket väl användas för att skapa en fempartiregering.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.