Anklagad för klassisk härskarteknik, men även lite beröm

Någon gång ska ju vara den första – nu har jag blivit anklagad för att, i skriftlig form, ägna mig åt klassisk härskarteknik.

Det kommer som en överraskning, kan jag väl villigt erkänna. Mycket får man höra om sig själv i det här yrket, men just den anklagelsen hade jag inte förväntat mig. Så kan det gå.

Anledningen: i min krönika i lördagens tidning om jämställdhetsdebatten benämnde jag Gudrun Schyman som vänsterpartiets tidigare ledare, något hon var under tio år när hon spelade en stor roll i svensk riksdagspolitik.

Jag borde, förstår jag nu, ha kallat henne för feministiskt initiativs talesman – en rent sakligt sett betydligt kortare och mer undanskymd funktion måste man väl i ärlighetens namn säga och utan att lägga några värderande aspekter på det i övrigt.

Men genom att kalla Schyman för tidigare vänsterledare har jag, enligt bloggen ’Sara tänker högt – feminism, miljötänk, politik’, försökt osynliggöra henne och ägnat mig åt just härskarteknik.

I en första version av texten hade jag faktiskt med en rad om Schymans roll inom feministiskt initiativ, men den strök med när texten kortades ner till publiceringsdugligt skick.

Ibland är det inte lätt att göra rätt, även om det är roligt att ens texter läses och diskuteras.

Samma krönika får dock också lite beröm i kommentaren under publiceringen av den här på vk.se.

6 kommentarer

  1. Julia

    Gudrun Schyman är faktiskt Feministiskt initiativs ”talesperson”. Inte ”talesman”.

    Inte så långtsökt att de vill ha fler könsneutrala begrepp och benämningar?

  2. Ola Nordebo

    Okej, tack för påpekandet och tredje gången gillt: Gudrun Schyman är feministiskt initiativs talesperson.

    Birgitta Ohlsson, inte helt okänd feminist, är faktiskt folkpartiets utrikestalesman.

    Så det är väl inte självklart vilket som är att föredra. ”Fru talman” är väl kanske den bästa kompromissen på området.

  3. Sara tänker högt

    Trevligt att du hittade mitt inlägg. Jag måste dock få kommentera tillbaka igen.

    För det första så vet både du och jag att jag inte talade i egen sak; att det var jag personligen som ansåg mig osynliggjord. Den som blev osynliggjord var Gudrun Schyman, eller snarare hennes politiska person.

    Visst hade hon en större roll i rikspolitiken då hon var partiledare för ett av riksdagspartierna, men att för den sakens skull faktiskt osynliggöra den politiska roll hon tar sig idag är att nedvärdera henne som politiker.
    Du målar ut henne som en ”föredetting” genom denna benämning, även om hon fortfarande är en av Sveriges kanske flitigaste politiker. Det tycker jag är att använda sig av härskartekniken osynliggörande.

    Det är ju inte heller så att hon skulle vara okänd för VK:s läsare om hon benämndes som talesperson för Fi istället för ”vänsterpartiets tidigare ledare”, i så fall hade din skrivning varit mer befogad.

    Du ska dock ha en eloge för att du tar upp jämställdhetsdebatten i ledarform i VK, det behövs verkligen. Lite synd dock att du försöker ställa feminismen mot sig själv via höger-vänsterskalan. Har du varit och lyssnat på någon av de många debatter som Gudrun Schyman och Birgitta Ohlsson (fp) har haft, inte minst här i Umeå, så vet du att de gemensamma nämnarna är fler än olikheterna. Lyft istället fram det gemensamma i ett försök att driva feminismen och jämställdhetsarbetet framåt.

  4. Sara tänker högt

    När jag läser om ditt inlägg igen ser jag att jag tolkade en syftning fel, och du faktiskt inte hävdade att jag kände mig osynliggjord. Jag tänkte väl att det hade verkat konstigt. Ber om ursäkt för feltolkningen.

  5. Ola Nordebo

    Tack för ditt svar.

    Angående detta:
    ”För det första så vet både du och jag att jag inte talade i egen sak; att det var jag personligen som ansåg mig osynliggjord. Den som blev osynliggjord var Gudrun Schyman, eller snarare hennes politiska person.”

    Där är vi helt ense (alltså inte gällande om huruvida jag osynliggjorde Schyman eller inte, men att din blogg syftade på osynliggörande av just Schyman).

    Läs mitt blogginlägg igen så tror jag att du ser att det faktiskt står så också – att det enligt din blogg var Schyman som blev osynliggjord. ”Henne” syftar på Schyman, inte på bloggen (som grammatiskt vore ”den”).

    Och angående Schymans roll i dagens politik sedan så har jag förstås respekt för dina invändningar, men kan inte dela åsikten att hon i dag i första hand ses som politiker och talesperson, utan menar nog att hon faktiskt i första hand ses som fristående debattör och mediagestalt.

    Det är möjligen en felaktig bedömning, men de allra flesta utanför feministiskt initiativ har nog räknat bort Fi som politiskt ”parti” i dag och därmed även Schyman som politiker i meningen potentiell riksdagsledamot, minister eller annan typ av beslutsfattare.

    Det betyder inte att hon är en föredetting som samhällsdebattör, men i mina ögon är hon en föredetting som politiker.
    Återigen, jag har respekt för om någon gör en annan bedömning.

    Så jag vidhåller nog att det är hårt att säga att jag ägnar mig åt klassisk härskarteknik för att jag kallade Schyman för tidigare vänsterledare, men nästa gång ska jag tänka på den aspekten, lovar.

    Till sist:
    ”Lyft istället fram det gemensamma i ett försök att driva feminismen och jämställdhetsarbetet framåt.”

    Det var väl ändå en del av vad jag gjorde i krönikan när jag betonade att genusperspektivet är lika giltigt för liberaler som för socialister, och att det är problematiskt när politiker från olika läger lämnar det därhän på grund av ideologiska låsningar eller fördomar av annat slag.

    Däremot tycker jag inte att det är givet att man är för samma reformer bara för att man är för samma långsiktiga målsättningar om jämställdhet.

    Det är litet grand som i miljöpolitiken – där finns inte heller några givna svar på vad som är rätt och fel i metoderna.

    Det viktiga är att perspektivet i sig, frågeställningarna i sig, hamnar i centrum av debatten och inte förpassas ut till periferin som något kuriöst.

    Må diskussionen fortsätta.

  6. Ola Nordebo

    Okej, då är vi överens på den punkten.

    Som upplysning: Även mina svar här på bloggen går samma väg som alla andra, därför tar det lite tid innan de publiceras. Därför kom mitt första svar här ut efter din rättelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.