Omprövning på gång?

Tidigare socialdemokratiske folkhälso- och socialtjänstministern skriver i dag på DN-debatt om hur socialdemokratin borde göra upp med regeringen om gymnasiestrukturen.

Som PJ Anders Linder påpekar finns säkert en del strategiska motiv också bakom utspelet, och exakt vad det betyder konkret är oklar, men det känns som ett genombrott för sakligheten och rimligheten i skoldebatten om socialdemokratiska företrädare vågar erkänna att partiets hamnat snett på senare år.

Det återstår minst sagt att se hur socialdemokraterna i slutändan landar i olika konkreta frågor, men regeringen och folkpartiet gör klokt i att välkomna den här typen av öppnare kontakter och samtalsklimat i utbildningspolitiken om det visar sig att Morgan Johanssons hållning återspeglar även hans partis.

Och sedan är det intressant, för oss som under ett stort antal år nu tjatat om hur socialdemokratin borde knyta an till sin äldre historia i skolpolitiken, att se hur Morgan Johansson gör ett försök när han skriver:

’Det är svårt att förstå i dag, men det är faktiskt så att den moderna skolpolitiken under efterkrigstiden skapades av socialdemokratin och folkpartiet. Det var en naturlig allians, med socialdemokratin som företrädare för den samhällsklass som ville erövra kunskapen för att på det sättet lyfta sig som klass, i förening med ett folkparti som företrädde en allt mer progressiv lärarkår. Man hade sammanfallande intressen, och det präglade skolreformerna under 1950-, 1960- och 1970-talen. Det skulle vara bra om det gick att återupprätta en sådan allians.’

Det är givetvis också ett sätt att söka splittra upp alliansen, men det hör ju till det politiska spelet mellan regering och opposition.

Framför allt är det dock det relativt ödmjuka tonfallet i artikeln, som bryter av mot oppositionsretoriken i övrigt, som inger vissa förhoppningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.