Fempartisystem ruskar om

Nu har rösten som i morse hade försvunnit i influensans spår kommit tillbaka och ersatts med en dånande basröst. Möjligen vore det därför läge att dock göra en radioblogg i dag.

Men så innehållslöst vill jag inte lämna blogginlägget. Det förs nu en intressant debatt i Tyskland om det nya fempartisystem som efter vänsterpartiet Die Linkes framgångar i delstatsvalen i Hessen och Niedersachsen anses etablerat även i västra Tyskland.

Hur ska partier som vant sig vid ett fyrapartisystem och tvåpartikoalitioner lyckas ställa om till ett läge när det mesta talar för att trepartikoalitioner i ett fempartisystem blir nödvändiga för att skapa regeringsdugliga majoriteter i framtiden? Måste det sluta med nya stora koalitioner mellan de två största partierna eller med ett ständigt tryck på nyval?

Frågan ställs på sin spets inte minst för de två mindre partierna liberala FDP och de gröna: hellre stanna i opposition för att slippa ge legitimitet åt partier man bekämpat hårt alternativ med vilka man kämpar om samma väljargrupper eller hellre söka samarbete med tidigare motståndare för att nå inflytande?

Die Zeit har här en artikel som diskuterar framtida strategier för FDP och de gröna.

Bäst regeringspolitik i Tyskland tror jag att det skulle bli med koalitioner som innehåller både FDP och de gröna: oavsett om socialdemokratiska SPD eller kristdemokratiska CDU utgör största parti i sådana trepartikoalitioner.

Men möjligen är det troligt på sikt att ett stukat SPD börjar söka en pragmatisk kontakt med vänsterpartiet och tillsammans med de gröna sedan siktar på att säkra ett långsiktigt maktinnehav byggt på det som kallas rot-rot-grün.

Jag lär återkomma till ämnet ofta framöver på bloggen och på ledarsidan – det har nämligen tydliga beröringspunkter även till den svenska partipolitiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.