Skatteavdrag, etanol, köttimport och espresso

Under rubriken ’Nordebo noterar’ skriver jag i dag en signerad text som tar upp några olika ämnen i korta ordalag, men framför allt funderar ett varv kring Göran Perssons avdrag för hushållsnära tjänster:

’Skatteavdrag, etanol, köttimport och espresso

* Göran Perssons avdrag för hushållsnära tjänster, som uppmärksammades i slutet av förra veckan, är faktiskt mer intressant än det i första skedet kan verka.
Problemet är varken att den tidigare statsministern ansöker om ett avdrag han har rätt till eller att han tidigare och hans parti fortfarande är motståndare till systemet med skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Upprördheten över det förstnämnda är mest framjagad för att sälja kvällstidningar, och att politiker kan ha principiella invändningar mot skatteavdrag utan att för den skulle själva avstå från dem är inget märkligt. Problemet är att Göran Persson och socialdemokraterna – rotade i sin industripatriarkala världsbild – hetsat nedlåtande mot hushållsnära tjänster som fenomen och bransch.
Göran Persson argumenterade inte enbart i valrörelsen mot skatteavdraget som reform. Hans parti har i buskpropagandan under flera år försökt hetsa fram upprördhet över att branschen överhuvudtaget existerar. Därför är Perssons skatteavdrag talande för hur ihålig den socialdemokratiska aristokratin är i sin retorik när den egna makten står på spel.
Göran Perssons ansökan är därför inte ett argument för vare sig regeringens eller oppositionens syn på skatteavdrag för hushållsnära tjänster, men symbolisk för en socialdemokrati som alltför ofta lämnar den sakliga debatten för att hetsa och gorma utan rim och reson i frågor som hade förtjänat mer seriösa meningsutbyten och där de ofta till slut själva landar i ställningstaganden snarlika dem som de larmat inför.

* Med kommunala energibolag bland ägarna känns turerna kring Sekabs etanolinvesteringar utomlands allt mer principiellt tveksamma.

* EU:s jordbrukspolitik har dåligt rykte. Importstoppet för kött från Brasilien är svårt att tolka som annat än ett försök att begränsa handeln. Att vara medveten konsument är inte lätt – åtskilliga faktorer måste vägas in – men mot protektionismen borde många protestera.

* Espresso måste vara ett av de bästa namnen någonsin på ett radioprogram. Och poddradio och podd-tv : vilken befrielse.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.