Miljöpartiet i Umeå – ett tungt avhopp

Nina Björbys avhopp från miljöpartiet till socialdemokraterna, som VK avslöjar på nyhetsplats, kommer i ljuset av den interna turbulens som kännetecknat miljöpartiet i Umeå sedan valet inte som någon jätteöverraskning.

Trots det innebär avhoppet naturligtvis ett tungt avbräck för mp. Det kommer som ytterligare ett bevis för att partiet inte varit förmöget att hantera de snåriga interna konflikterna på ett vettigt sätt. Någonstans faller ansvaret för det också tillbaka på den centrala ledningen.

Nu är miljöpartiet ett helt annat lokalt parti i fullmäktige än det var direkt efter förra valet, och i väsentliga delar ett annat parti än det som mötte väljarna på valsedlarna.

Oavsett bakgrunden och orsakerna till och den formella hanteringen av de interna bråken känns det demokratiskt högst problematiskt.

Det är också märkligt att just miljöpartiet, som gjorde ett förhållandevis bra valresultat i Umeå och som förmodligen hoppas kunna hitta en bas i unga universitetsstäder, nu hamnat i vad som måste betecknas som ett djupt krisläge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.