DN-kultur i blåsväder

I en signerad text på morgondagens ledarsida kommenterar jag debatten kring DN-kulturs lögner om den liberala debattören Johan Norberg:

’DN-kultur i blåsväder efter smutskastning

Dagens Nyheters kultursida har stått i centrum de senaste dagarna.
I positiv bemärkelse tack vare journalisten Maciej Zarembas utmärkt tänkvärda artikelserie "Först kränkt vinner".
Men framför allt i negativ bemärkelse sedan skribenten Andreas Malms smaklösa lögner för en dryg vecka sedan om den liberale debattören Johan Norberg väckt en våg av protester.

Malm har, utan grund och genom falsk citathantering, anklagat Johan Norberg för att vara islamofob. Anklagelsen är bisarr, vilket många som läst eller känner Johan Norberg påpekat.
Grundläggande pressetik borde förstås påbjuda att DN-kultur – påtalade om lögnen – inför en rättelse.
Så sker inte.

Istället har kulturchefen Maria Schottenius grävt sig allt djupare ner i pinsamma försök att avfärda Norberg som rättshaverist.
Schottenius har också – med rätta om beskrivningen stämmer – beklagat sig över grova tonfall i mejl som skickats till henne. Vulgariseringen av debatten är ett stort och trist problem. Men vad har det med Johan Norberg – en genuint saklig debattör – att göra? Och hur skulle plumpa mejl från plumpa avsändare rättfärdiga DN-Kulturs egna plumpheter?

Det hyfsar inte debattklimatet när landets mäktigaste kultursida förföljer en meningsmotståndare med lögner och sedan inte bara vägrar att ta in en rättelse, utan rentav fortsätter smutskastningen.

Johan Norberg är en provocerande debattör som höjer nivån på diskussioner och tvingar den som vill säga emot – och även som socialliberal får man ibland lust att göra det – till ansträngning.
Men han berikar debatten, och DN-kulturs anklagelser mot honom är rena fantasierna.
Förhoppningsvis läser Maria Schottenius även Maciej Zarembas artikelserie om lärarhögskolan i Stockholm som avslutades i går. På ett ställe skriver han om hur det alltid kommer att finnas ideologer som vet att smutskastning är en effektivare metod än debatt.
Det skulle kunna vara en sammanfattning av DN-kulturs uppträdande mot Johan Norberg.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.