Spekulationerna om nästa s-ledare i Umeå

På dagens ledarsida har jag en signerad betraktelse kring spekulationerna och viskningarna om vem som ska bli nästa s-ledare i Umeå – och när. Bakgrunden är Anders Ågrens fundering från i fredags gällande Thomas Hartmans bloggande så här långt på vk.se. Jag gör ingen bedömning av om huruvida spekulationerna kring olika enskilda namn har fog för sig, utan försöker lyfta fram en annan aspekt på temat:

’Spekulationerna om nästa s-ledare i Umeå

Länge har det viskats och spekulerats i Umeå om när socialdemokraternas kommunalråd Lennart Holmlund ska avgå och vem som i så fall – kanske en bit in på nästa mandatperiod – tar över.
Det är logiskt. Under hösten har spekulationerna ökat i intensitet. Det är logiskt. Inte för att Holmlunds avgång antas vara nära förestående, utan för att ett ledarskifte på en tung post där en person varit dominerande under lång tid innebär ett viktigt vägval för ett politiskt parti. Då börjar förberedelserna inte sällan sjuda redan ett par år i förväg.
Och många är förstås ivriga att upptäcka bubblorna på ytan som antyder att saker är i rörelse därunder.

I Umeå är de relevanta frågorna, utifrån betraktat, många: Vill socialdemokraterna vid nästa ledarskifte knyta an till Lennart Holmlunds ledarskap, eller distansera sig ifrån delar av det? Hur viktiga blir enskilda sakfrågor som råkar vara aktuella när beslut tas? Handplockas och matchas efterträdaren noggrant av kretsen kring Holmlund så att skiftet kan regisseras mer i detalj eller försöker grupper inom s som är kritiska mot Holmlund ta kontrollen över processen? Finns det en vänster-höger-dimension? Har tillsättningen av nyckelposter inom det kommunalpolitiska bolagskomplexet relevans i sammanhanget? Blir det ett odramatiskt, ospektakulärt skifte i hyfsat samförstånd?

I fredags tog spekulationerna om Lennart Holmlunds framtida efterträdare hur som helst ny fart. Bakgrunden är att socialdemokraternas coming man i Umeå Thomas Hartman börjat blogga på vk.se och gått ut tufft med flera kritiska inlägg riktade mot just Lennart Holmlund – bland annat i frågan om den omdiskuterade innebandyhallen.
Moderaternas Anders Ågren i sin tur tolkade detta på sin VK-blogg som ett led i den interna dragkampen inom s om makten efter Holmlund.
Sant eller inte – redan spekulationer i sig kan sätta igång processer. Och om det är sant är det bara att välkomna ju större öppenheten i processen blir.

Vågar någon stå för sitt intresse för en post, eller åtminstone väljer att göra sig synlig när diskussionen drar igång, är det värt respekt. För det är en svaghet i den svenska politiska kulturen att sådana här tillsättningar inte tillåts ske i större öppenhet, i ett slags primärvalsliknande kampanjer, utan hycklande jantelag.
Om kandidater tilläts presentera sig i god tid, prestigelöst och utåtriktat i en offentlig diskussion skulle processerna vinna i substans och saklighet. Dolda processer bakom kulisserna ger en sämre politisk debatt.

Så låt oss hoppas att Anders Ågrens spekulation stämmer, att exempelvis Åsa Ögren nylanserar sin egen VK-blogg, att fler av de ofta tippade namnen gör sig påminda. För demokratin vore det bara en vinst.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.