Värna öppenhetens och mångfaldens Västerbotten

Under rubriken Blickpunkt Västerbotten skriver vi i dag på ledarsidan:

’Invandring lyfter Västerbotten – värna mångfalden
Sverigedemokraterna har hittills inte haft någon framträdande verksamhet eller mätbart stöd i Västerbotten. Deras framgångar i kommunval på många håll i landet 2006 hade inga motsvarigheter här.
Det vore av stor betydelse för Västerbotten om valet 2010 – inför vilket sverigedemokraterna kan satsa med större resurser än tidigare – på nytt gav klart besked: här finns inget att hämta för reaktionära partier som vänder sig mot invandring, öppenhet, tolerans och mångfald.
Extrema tendenser av olika slag, med grund i skilda antidemokratiska, antiliberala traditioner, nationalistiskt navelskåderi och kollektivistiskt vi mot dem-hat uppträder även här. Men genomslaget för främlingsfientliga rörelser har de senaste åren varit befriande svagt, trots att tecken på motsatsen inte saknats och enskilda aktioner väckt berättigad oro.

Mångfaldens och öppenhetens Västerbotten är framtidens Västerbotten, det gäller för kuststäderna lika mycket som för inlandskommunerna, för universitetsorten lika mycket som för glesbygden. Det är en ambition som förhoppningsvis förenar från kust till fjäll: att demonstrera en välkomnande attityd till nya människor, att värna tolerans och kulturell mångfald, att betona respekten för den enskilda individen bortom stereotypt och aggressivt grupptänkande, att utveckla Västerbottens internationella samarbeten och utblickar.

Med det som utgångspunkt kan man också på ett långt bättre och effektivt sätt arbeta med de problem som oundvikligen uppstår när asyl- och integrationspolitiken misslyckas, och som de främlingsfientliga krafterna alltid söker utnyttja.
För tyvärr är det mycket som gått snett i den svenska integrationspolitiken de senaste decennierna. Och det är helt avgörande att det förändringsarbete som väntar, och som har inletts, får positiva, liberala utgångspunkter, inte negativa, nationalistiska och främlingsfientliga.
Invandring och flyktingmottagande berikar. Västerbotten har allt att vinna på den utvecklingskraft som nya människor och kulturell mångfald för med sig i form av influenser i vardagen, idérikedom i samhället, kreativitet i kulturlivet och företagar- och entreprenörsanda i ekonomin.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.