Äntligen debatt om den personliga integriteten

Äntligen kanske en bred debatt om hur den personliga integriteten kan värnas i en ny tid drar igång. Niklas Ekdal skriver bra om FRA-frågans fortsatta närvaro under Almedalsveckan.

Jag tror att FRA-debatten kommer att få långsiktig betydelse i framför allt två avseenden.

Dels kommer den, efter visst initialt motstånd, att förändra synen på riksdagsledamöternas mandat och uppdrag och på partipiskans legitimitet. (Anders Rönmark skriver om problemen med riksdagen och de enskilda ledamöterna på Tidningens Ångermanlands liberala ledarsida.) Personvalet kommer även i syn nuvarande begränsade form att få ökad betydelse. Riksdagen kommer att bli viktigare som debattarena i takt med att partidisciplinen minskar i frågor som inte funnits med i valmanifest eller är av avgörande betydelse för en regerings möjlighet att styra landet. Och partiernas lokal- och länsavdelningar kommer inte att acceptera sina partiledningars maktord på samma sätt efter de senaste veckornas erfarenheter.

Dels kommer den att skärpa vaksamheten och medvetenheten kring frågor som rör den personliga integriteten, inte bara när det gäller övervakning och avlyssning av olika slag, utan också när det gäller register, nya internetkulturer och mediernas arbete – listan kan bli lång över områden där den personliga integriteten lyfts fram som en central aspekt.
Det är efterlängtat efter några år när annat stått i centrum i avvägningar mellan säkerhet, brottsbekämpning och rättsprinciper. FRA-debatten får förhoppningsvis en bromsande funktion som hindrar att ett alltför sluttande plan uppstår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.