Småföretagarna och trygghetssystemen

Jag har inte slutat blogga, men ihållande krasslighet gör tyvärr att aktiviteten på bloggen blir låg några dagar till, sedan lovar jag bättring.
På dagens ledarsida har jag en signerad text om att småföretagande och trygghet kommer att bli en hett debatt i svensk politik de kommande åren:

’Småföretagarna och trygghetssystemen

Småföretagandet och tryggheten ser ut att bli ett hett tema i svensk politik de kommande åren. Organisationer som Svenskt Näringsliv lyfter fram trygghetssystemens brister för företagare i nya rapporter, och partierna tävlar om att lova förslag på förändringar.
Maktskiftet har inneburit att företagsklimatet fått ökad prioritet i den förda politiken, men också att socialdemokraterna börjat rycka upp sig på ett område man ignorerat i åratal.

En kapplöpning om den bästa småföretagarpolitiken inför nästa val vore onekligen välkommen. Men det finns också skäl till viss skepsis. När socialdemokraterna talar om trygghet för företagare låter det ibland som om man vill stimulera ett bidragsberoende utanförskap för fler, snarare än utforma system som är anpassade till företagarnas behov som just företagare.

Och regeringen har visserligen genomfört angelägna reformer, men inte övertygat om att man vet vad man vill konkret för framtiden, inte heller när det gäller arbetsgivaravgifter och regelverk. En undersökning från Företagarna ger regeringen sjunkande förtroendesiffror. Det är bekymmersamt att alliansen inte har ett tydligare initiativ och en mer handlingskraftig framtoning på ett område man borde närma sig med mycket höga ambitioner.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.