Öppna upp Umeås slutna maktnätverk

I en signerad text på dagens ledarsida fortsätter jag diskussionen om den kommunala bolagssfären och Umeås maktnätverk:

’Öppna upp Umeås slutna maktnätverk

Kombinationen av dålig insyn, ovilja till öppenhet, osunda beslutsstrukturer i skydd av vackra ord och framsmygande ovanor inom segslitna, informella, slutna nätverk av långvariga makthavare är inte bra.

Kommunala bolagssfärer tenderar att främja sådana nätverk, ofta partipolitiskt färgade, högst uppe i och kring en informell kommunledning, mer än demokratin eller de löst formulerade ambitioner som bolagens existens påstås vara förutsättningar för.

När kritik påtalas, granskning görs eller krav ställs på öppenhet och insyn är reaktionerna ofta irriterade, hemlighetsfulla och lätt mästrande. VK har på nyhetsplats de senaste dagarna lyft fram att ett sådant beteendemönster styrt hur Bostadens tillförordnade vd hanterat ett aktuellt ärende när det gäller information och öppenhet.

Nätverkens ledande aktörer kan vara mycket kompetenta och dugliga i sina gärningar och sköta uppdrag på ett utmärkt sätt. Problemet ligger inte på ett personplan. Det handlar om strukturer, beslutsförlopp och system som får negativa konsekvenser och över tid både odlar och döljer problematisk maktutövning.

Umeås ledande maktnätverk och kommunala bolagssfär mår bra av granskning, genomlysning och ifrågasättanden.’

En kommentar

  1. Bollen

    Så ska det gälla för alla umeås maktnätverk. Socialtjänsten maktnätverk är ännu mer ogenomträngligt och förhåller sig till kritik och insyn på ett helt oaktabelt vis. Där finns det kvinnliga maktpatriarkatet. Det leder faktiskt till mycket värre missförhållanden än när män korrumperar. Där finns det alltid diffusa spärrar som hindrar insyn. Ofta ska någon skyddas t ex. Identiteter används som självklara skyddsmurar mot granskning av missförhållanden. Sekretessen används i god kommunistisk anda och planterade läckor ser till att visa vissa ansvariga att inga missförhållanden sker. Ärligt talat, vem bryr sig och engagerar sig i kontrollerna av socialtjänstens maktnätverk???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.