Ibland är inte allt tvärsäkert ens på en ledarsida

I dag provar vi ett nytt moment på ledarsidan kallat ’pro-kontra’. En ledarsida har till uppgift att bilda opinion för vissa idéer och för det allra mesta tar vi ställning, driver en klar linje och uttrycker bestämda åsikter.

Men ibland är det inte givet vilka ståndpunkter ens ett mycket väl definierat ideologiskt perspektiv ska leda till. Det finns svåra frågor med kniviga avvägningar och många dimensioner. Som en markering av det kommer vi då och då att presentera argumenten för och argumenten emot något bredvid varandra på ledarsidan.

Det innebär inte att vi inte i ett tidigare eller senare skede själva ändå har tagit eller kommer att ta ställning i det aktuella ärendet, men bara att vi erkänner att det inte handlar om några enkla frågeställningar.

Först ut är frågan om Öns framtid, där jag redan vid flera tillfällen drivit linjen att argumenten för att bygga framstår som goda, med reservation för hur och med vilken utformning man bygger.

Men det är en svår avvägning och på dagens ledarsida så lyfter vi fram de bästa argumenten för och de bästa argumenten emot en exploatering av Ön.

En kommentar

  1. Göran Bergqvist

    Jag tycker för och emot Ön på ledarisdan i dag på ett bra sätt belyser dilemmat. Den belyser också behovet av att sätta ner foten, att bestämma sig för vad Ön ska användas till. Nu verkar det handla om att börja bygga i ena änden, sen får vi se. Det duger inte. Politikerna måste bestämma vad hela Ön ska användas till under åtminstone de närmaste 100 åren. Jag vet inte vad det finns för instrument för en sån långsiktig planering men jag inbillar mig att det vore bra att förnya översiktsplanen för Umeå. Om man mnar att Ön sak bevars som naturområde får väl länsstyrelsen bjudas in för att bilda ett naturreservat, vilket ger ett skydd. Mitt förslag är att man bebygger ön på ett hållbart sätt, typ kretsloppshus samt att man tillgodoser transportbehovet med kollektivtrafik och cykel och gångtrafik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.