Några ord om veckan som gick med Jonas Morian

Jonas Morian svarar i dag på några frågor om veckan som gick. Det handlar bland annat om årsdagen av valet, socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik och infantila frågor till nya handelsministern.

Det har gått ett år sedan valet förra året, VK:s ledarsida ger regeringen överlag positivt betyg för sakpolitiken men sämre betyg för opinionsbildningen och ledarskapet. Vad tycker en socialdemokrat som du är det bästa respektive sämsta som regeringen åstadkommit?

Rent partegoistiskt så är jag som sosse ganska nöjd med Fredrik Reinfeldts osynlighet och bristande ledarskap har försatt alliansen i fritt fall opinionsmässigt. Men om jag ska ge regeringen lite erkännande så tycker jag att nystartsjobben för arbetslösa, sjukskrivna, förtidspensionerade och socialbidragstagare är en bra satsning. Minuskontot är dock stort och där finns bland annat ersättandet av fastighetsskatten med en kommunal avgift samt vårdnadsbidraget.

De flesta verkar ense om att förslagen om rehabiliteringsinsatser och företagshälsovård är en välkommen förbättring, medan de nya beräkningsgrunderna för sjukpenning väcker debatt. Samtidigt efterlyser flera debattörer en blocköverskridande uppgörelse för långsiktigt stabilitet. Vilka borde kärnpunkterna i en sådan vara?

Trots positiva inslag i förslaget så verkar regeringen ändå tycka att det är den sjukskrivnes eget fel att han eller hon inte är frisk och att man fortsätter vara sjuk eftersom det inte är tillräckligt ekonomiskt olönsamt att vara det. Med en sådan attityd lär det bli svårt att komma överens över blockgränserna, hur angeläget det än skulle vara.

Socialdemokraternas rådslagsgrupp om arbetsmarknadspolitiken verkar vara beredda att ompröva en hel del. Finns det en beredskap i bredare medlemslager för den självkritiken?

Jag tror att det är bra att ställa provocerande frågor och i rådslagsmaterialet signalera att det är fritt fram för nytänkande inom jobbpolitiken. Socialdemokraterna gjorde ett uselt valresultat, i hög grad till följd av att väljarna inte hade förtroende för s på den punkten. Men det är en känslig fråga för många sossar. Det lär bli en tuff process innan Mona Sahlin vågar presentera skarpa förslag som faktiskt visar att vi tänkt om.

Veckans höjdare?

K-G Bergström och hans nya talkshow på SVT. Fast det var fegt att inte döpa programmet till KGB.

Veckans pinsammaste?

De journalister som på presskonferensen där Ewa Björling presenterades som ny handelsminister, inledde med att ställa infantila frågor om hennes bil.

USA:s nästa president…

…blir tyvärr troligen en vit man i övre medelåldern. Igen. Jag håller tummarna för Barack Obama och Hillary Clinton, men tror mer och mer på Rudy Giuliani.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.