Några ord om veckan som gick

Den här veckan är det Miriam Nordfors tur att svara på några frågor om veckan som gick.

Det handlar bland annat om den svenska skolan, växande städer, högskolepolitiken och bakmaskiner.

Problemen i skolan med bristande baskunskaper hos eleverna och omfattande skolk uppmärksammades under veckan. Vad var det som gick snett i den svenska skolpolitiken under de senaste decennierna?

Grundproblemet har varit att skolpolitiken utformats efter elever som inte finns. Den har lett till att svaga ungdomar har snabbt slagits ut eftersom de inte fått tillräckligt med stöd och hjälp. Och de som har varit duktiga har hållits tillbaka av ett stelt system som inte ger utrymme för eleverna att utvecklas som individer.
Det har betraktats som en svaghet att vara annorlunda. Att sätta betyg på elever och utvärdera deras kunskapsnivå har ibland talats om som om det vore en tortyrmetod. Profilskolor har varit elitistiska och extrahjälp alltför stigmatiserande. Och resultatet av en sådan sorts politik blir att alla förlorar.

SCB:s senaste befolkningssiffror har diskuterats flitigt i Umeå, som vill växa från dagens 110 000 invånare till 150 000 invånare om några decennier. Är det viktigt för städer att växa befolkningsmässigt och i så fall varför?

Det är viktigt att städer växer, så länge det sker av rätt anledningar. Det är något som är fel om människor väljer att flytta till städerna för att det inte är möjligt att bo kvar på landsbygden. Men det är positivt att städer växer om anledningen är att folk lockas av jobb, dynamik och högre livskvalitet.
I det fallet kan en ökad befolkning bidra till att staden blir mer attraktiv för företag, att kulturlivet blommar upp och att hela regionen får sig en skjuts framåt.

Hur många universitet borde Sverige ha?

Debatten om antalet universitet är missriktad och konstig. Antalet universitet måste bestämmas av hur hög kvalitet utbildningarna håller. Hur många det totalt blir är irrelevant.
Alla skolor som klarar kvalitetskraven för att kalla sig för universitet ska få bli det. Om det sedan blir ett eller tio spelar ingen roll. Det finns inget egenvärde i att utnämna högskolor till universitet eller att ha ett visst antal.

Veckans nostalgitripp?

Statsminister Reinfeldts tal om skattesänkningar, och Ohlys tal om skattehöjningar. Svenska politiker behöver fräscha upp sina visioner.

Veckans framtidsvision?

Den moderata landstingspolitikern från Nässjö som vill ’stoppa kompisknullandet’. Synd bara att framtidsvisionen var mer modern för 100 år sedan.

Världens bästa uppfinning genom tiderna?

Bakmaskinen. Den bevisar att alla nya uppfinningar inte är bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.