Helg i Stockholm och Öns framtid i Umeå

En helg i Stockholm gav nya tankar åt ett av mina favoritteman på sistone: boendemiljö och livskvalitet.

Vad är en stad?

Stad är inget entydigt begrepp. Ofta gör det en diskussion mer oklar än den var innan om man kastar in ordet stad som argument för det ena eller andra.

Småstad, storstad, gråstad, fullstad, fulstad, skönstad, snobbstad, bakstad, framstad, fristad, gladstad, surstad, bostad, helgstad osv.

Besöket i Stockholm inkluderade Skansen med barn, fantastiska promenader i en stadsmiljö som inte tar slut, en brusande vitalitet av det slag som man känner nästan direkt när man kliver av tåget, men också förortsångest och bostadsmarknadsdepression, totalt trafikkaos, överspända människor i överflöd rusande mot besvikelser eller självlögner och hotfull stämning på lördagskvällens pendeltåg.

Från det ena till det andra, från nostalgi till flyktbegär – ungefär som jag minns att det var när jag bodde där.

Jag kom, i Stockholm, att tänka på ett citat av Anneliese Boedecker som man kan läsa på vykort i Berlin:

’Die Berliner sind unfreundlich und rücksichtslos, ruppig und rechthaberisch, Berlin ist abstoßend, laut, dreckig und grau, Baustellen und verstopfte Straßen wo man geht und steht – aber mir tun alle Menschen leid, die hier nicht leben können!’

(I snabb översättning. ’Berlinarna är ovänliga och hänsynslösa, ohyfsade och rättshaveristiska, Berlin är frånstötande, högljutt, smutsigt och grått, byggarbetsplatser och igenkorkade gator var man går och står – men jag beklagar alla människor som inte får leva här’)

Vad är en stad, vad är eftersträvansvärt i konceptet och vad är myt?

Det verkar om man följer de politiska bloggarna här på vk.se föga överraskande som om Ön kommer att bli en av de hetaste frågorna under hösten i Umeå.

Som jag skrivit tidigare hänger frågan om huruvida och på vilket sätt man bygger på Ön nära samman med synen på Umeås framtid och stadens identitet.
Den symboliska dimensionen är uppenbar.

Först, inte minst när det gäller frågan om hur och i vilken stil man bygger, måste man nog diskutera vad det är för slags stad som det växande Umeå vill bli.

Det blir ämnet för en kommande text. Håll utkik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.