Högskoleverkets nye chef resonerade kring sitt utspel

Igår lyssnades jag till en telefonkonferens med Högskoleverkets nye chef Anders Flodström.

Han gjorde en spännande redogörelse för grundtankarna bakom det uppmärksammade utspel om att Sverige i framtiden bara borde ha fem universitet som jag skrivit krönika om här.

Nu, med någon veckas distans till utspelet, mjukade han upp resonemanget och talade snarare om sju-åtta universitet.

På en fråga om geografin och regionala aspekter överhuvudtaget borde spela någon roll menade Anders Flodström att det finns en politisk verklighet som man måste ta hänsyn till, och antydde också att den geografiska placeringen av de ledande universiteten inte var helt utan implikationer.

Även i övrigt talade han klokt om mål, prioriteringar och konkurrenskraft inom högskolepolitiken – och hade inget emot att försvara den regionala spridningen av högskolor med grundutbildningsuppdrag.

Hans inriktning när det gäller just de ledande universiteten som ska konkurrera internationellt är framför allt mastersnivån och forskningsverksamheten.

Däremot upprepade han återigen den feltänkta idén om att engelska på sikt borde bli huvudspråk på högre nivåer inom den svenska universitetsvärlden. Där har han verkligen hamnat snett och dragit igång en missriktad debatt. Om varför idén är ogenomtänkt har jag skrivit här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.