En lite väl förtjust statsminister lät sig bländas?

I lördags skrev jag en krönika om det kinesiska statsbesöket och behovet av klarspråk i kontakterna med den kinesiska regimen när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter.

Tyvärr är känslan i efterhand att Fredrik Reinfeldt i allt för hög grad lät sig bländas och förföras över statsbesöksatmosfären.

Att få skaka hand med världens ledare kan säkert få de flesta att för ett ögonblick vilja vara mer officiella än nöden kräver och anständigheten påbjuder, men på en statsminister går att ställa högre krav.

Flera mäkliga kommentarer från statsministerns sida angående skillnaden mellan Sveriges och Kinas syn på mänskliga rättigheter uppmärksammas av bland annat Peter Wolodarski i DN och Johan Norberg.

Relativismen i statsministerns kommentarer och den lite allmänt uppsluppna förtjusningen över att få vara med i de stora sammanhangen som präglade många aktörer vid och omkring statsbesöket är rätt beklämmande när det inte balanseras upp av tydliga och raka ställningstaganden som kallar saker vid deras rätta namn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.