Några ord om veckan som gick med…Miriam Nordfors

Det nya inslaget på ledarsidan där en debattör får säga några ord om veckan som gick fortsätter i dag med Miriam Nordfors som är liberal frilansskribent, har en Bachelor of Arts i internationell politik från University of Warwick och till hösten kommer att läsa vid Collège d Europe i Brugge.

VK: G8-toppmötet i veckan kantades av protester och försök från aktivister att hindra politiker från att träffas. Varför är så många upprörda över att ledare från olika länder talar med varandra?

MN: Det finns olika sorters aktivister som är upprörda på olika sätt och av olika anledningar. En första grupp består av glada idealister som vill uttrycka sin åsikt och visa engagemang. De är upprörda, men utövar tryck genom att hålla seminarier, bära hippietröjor på gatorna och eventuellt ordna en och annan sittstrejk.
En andra grupp kommer för att bråka och dyker upp i de flesta sammanhang där det vankas kravallpoliser och piketbussar, då de inte behöver en specifik anledning för att bli upprörda.
En sub-grupp inom denna skulle kunna vara de som är oerhört upprörda, men attraheras mer av att bli orättvist behandlade av rättsstaten så de kan få cred och nyhetsutrymme i Sverige, än av kravallpoliser och piketbussar.
De två senare syns i TV och skapar rubriker.

VK: Irakkriget stod i centrum för både demokrater och republikaner när presidentkandidaterna i USA möttes i primärvalsdebatter i veckan. Vilka kandidater och vilket parti tjänar mest på det?

MN: Mycket hänger på vad som händer i Irak och hur sammankopplade händelserna där anses vara med USAs inflytande över landet. Hittills kan man dock säga att demokraterna har fördel gentemot republikanerna, eftersom de vann valet till kongressen i mångt och mycket genom att använda Irak som trumfkort. Annars anser jag att det egentligen bara är Hillary Clinton som direkt förlorar på en debatt om Irakkriget, eftersom hennes flipp-floppande i frågan har skadat hennes image och trovärdighet.

VK: EG-domstolen underkänner det svenska importförbudet mot alkohol. Vad händer nu med den svenska alkoholpolitiken?

MN: Det kommer nog inte att hända alltför mycket. Att som målsäganden i fallet beställa in ett gäng finfina flaskor Rioja från Spanien kommer säkerligen få att ha råd med. Det är fortfarande lättare att åka över till något av våra grannländer och köpa fulvodka än att importera via internet.
Däremot blir det allt mer tydligt att Sveriges restriktiva alkoholpolitik hänger på sista versen och att det måste
utvecklas ett alternativ till denna som inte består endast av absolutister, utan av människor från alla grupper av samhället.
Den dag då alkohol i Sverige betraktas mer som en del i en god dryck och inte endast som ett berusningsmedel kommer den restriktiva alkoholpolitiken förhoppningsvis inte att behövas mer.

VK: Vilken var veckans flipp?

MN: Att George W. Bush tog ett steg i miljöpolitiken

VK: Vilken var veckans flopp?

MN: Att ingen riktigt vet i vilken riktning George W. Bushs steg gick.

VK: Veckans mest överraskande?

MN: Att Paris Hiltons fängelsekarriär blivit minst lika dramatisk som hennes karriär innan hon blev av med körkortet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.