Undvik en pinsamhet – ge klart besked

Det är dags för alliansens riksdagsledamöter från Västerbotten att ge besked om hur man ser på värdet av den personliga integriteten.

Försvarsminister Mikael Odenbergs förslag att ge Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att avlyssna mejl, telefonsamtal och sms till och från utlandet skulle, som jag skrivit om många gånger den senaste tiden, innebära en stor inskränkning av den personliga integriteten, skapa oklara gränsdragningar mellan polisiär och militär verksamhet och strida mot grundläggande principer om rättssäkerhet.

Nu ifrågasätter även regeringens egna it-experter förslagets tekniska genomförbarhet. Det är tekniskt omöjligt, menar man, att skilja data- och teletrafik som sker inom landet från den som sker över gränserna.

Samtidigt hotar den rödgröna oppositionen att tvinga fram en så kallad bordläggning av förslaget i riksdagen, vilket gör att det blir liggande under ett år.

Alliansens riksdagsledamöter borde förebygga en sådan pinsam utveckling genom att helt enkelt redan nu gå ut och deklarera att man tänker fälla förslaget om regeringen håller fast vid det.

Hur tänker allianspartiernas riksdagsledamöter från Västerbotten rösta i frågan?

Finns det någon av dem som gick till val på att inskränka den personliga integriteten med ett förslag av den här typen eller i valrörelsen varnade för att något sådant skulle kunna bli nödvändigt?

Om inte borde det vara en enkel sak att redan nu meddela att man håller liberala principer för viktigare än att skona försvarsministern från bakläxa på ett uselt förslag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.