Bra idé – men förändringar krävs

EU:s system med utsläppsrätter har fått olyckliga konsekvenser. Företag har kunnat tjäna stora pengar på handeln utan att utsläppen minskat.

Det betyder dock inte att idén med utsläppsrätter är fel i grunden. I väntan på exempelvis en global koldioxidskatt – och den väntan kan bli lång – är utsläppshandel ett steg i rätt riktning.

Orsaken till att systemet fungerat dåligt hittills är att för många utsläppsrätter delats ut. Det har skapat utrymme för handel utan några utsläppsbegränsningar. EU måste därför fatta beslut om ett minskat antal utsläppsrätter när systemet görs om för att den marknadsekonomiska mekanismen ska fungera.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på måndagen i en intervju med tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung att hon vill se EU spela en ledande roll i klimatpolitiken framöver, med långtgående ambitioner.
Det blir en huvudpunkt vid EU-toppmötet i Bryssel senare under veckan.

Problemen med utsläppshandeln visar att det inte finns några definitiva reformer som tillåter fleråriga tankepauser sedan de väl är genomförda. Miljöpolitiken måste utvärderas, uppdateras och förnyas ständigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.