Matsvinnet måste minska
Jag har fått den här debattartikeln publicerad i IVF om matsvinnet. Här kan ni läsa om det.:
Frankrike blev under förra året det första landet i världen som förbjuder mataffärer från att slänga mat som är ätbar. Istället måste maten doneras till välgörenhetsorganisationer som delar ut mat till dem som har det svårt. Lagen kom till efter att man uppmärksammat den förödande effekt matsvinnet bidrar till negativa effekter på klimat och miljö och uttömning av ändliga resurser. Frankrike har genom normbrytande lagändringar kampanjer satsat på att minska matsvinnet. Nu hoppas man på att fler länder driva igenom lagen och att lagen ska kunna gälla i hela EU.
Jag tycker att detta verkligen är ett steg i rätt riktning, detta är något som vi i Sverige måste införa så snart som möjligt, vi måste bli mer effektiva i vår resurs förbrukning och tyvärr så har vi ett stort problem när det kommer till all den mat vi slänger, dels är det inte ekonomiskt hållbart och ett enormt slöseri på resurser men främst så har det en kraftig negativ inverkan på miljön.
Vi som konsumenter och mat-varuhandeln slänger bort enorma mänger med mat som är fullt ätbar. Samtidigt så slängs en enorm mängder mat som inte ens lämnar gården, på grund av utseendet och att det inte håller mataffärernas standard, fula frukter kanske inte ser bra ut, men de är inget fel på dem och de är fortfarande ätbara och smakar lika bra.
Priset på mat har gått upp ganska mycket på några år, idag har mat och hälsa för många blivit en klass fråga och det finns studier som visar på att ohälsa kopplat till näringsfattig kost ofta har en koppling till dem som finns längre ner på den socio-ekonomiska skalan, det är idag ofta billigare att köpa helfabrikat varor än att köpa en påse med äpplen, ur detta perspektiv så tycker jag att det vore naturligt att våra livsmedels butiker även skulle erbjuda den mindre estetiska andra sortering av frukt och grönsaker så att fler kan ha råd med hälsosam och hållbar mat.
Ett andra perspektiv är att vi måste ändra de normer och regler som finns, vi måste kunna få hantera varor med utgånget datum om dem fortfarande är hela och ätbara, vi måste kunna ”sända vidare” fullt ätbar mat till behövande, idag säger regelverket nej till detta vilket måste ändras.
Det tredje perspektivet är att vi måste få ett mer cirkulärt beteende och fullfölja livskedjan för våra livsmedel, låt mig ge ett exempel… Idag så ser jag som livsmedels handlare att ett gäng äpplen håller på att bli dåliga, inte just än men snart, tänk om jag tog dessa och gjorde till en färsk juice som jag kunde sälja mina kunder, eller om jag skulle behöva slänga några kilo kött som är fullt ätbart men som istället kunde hämtas av en hjälp organisation som kunde serverat hemlösa en värdig middag. Vi måste också hitta fler innovativa lösningar på hur vi återanvänder vår mat, kan kanske förskole maten som blir över bli matlådor för föräldrar att till en billig peng köpa med sig hem. Idag har vi ett regelverk som sätter käppar i hjulet för allt detta, något vi måste ändra på NU!!
Till sist så måste vi öka kunskapen och sudda ut osäkerheten kring skillnaderna mellan hållbarhetsmärkningarna då mängder av mat slängs i onödan i stället för att syn, lukt och smak får avgöra kvalitén på varan. Att planera inköpen bättre och undvika överdimensionerade portioner är också bra åtgärderna för att minska matsvinnet. Vi måste också öka kunskapen och bli bättre på att använda alla dekar av de råvaror vi köper med oss hem, exempelvis så slänger vi ofta ”blasten” på våra grönsaker, vilket är fullt ätbara, smakar bra och innehåller mängder av nyttigheter.
Senaste kommentarerna