MP yrkar avslag på en utförsäljning av AB Bostaden

Idag har vi haft tre sammanträden efter varandra först styrelsemöte med AB Bostaden följt av styrelsemöte med Umeå kommunföretag och sist kommunstyrelsen, där alla tre har behandlat en enda fråga – att sälja ut delar av AB Bostadens bostadsbestånd främst på Carlshem och Mariehem. Vi har under alla tre möten yrkat avslag för en försäljning och vid alla tre möten lämnat in en reservation.

I ett läge då det råder bostadsbrist i Umeå borde allmännyttans högsta prioritet vara att bygga nya bostäder. Bostadsbristen är en av Umeå kommuns största utmaningar, både idag och i den tillväxt prognos vi jobbar efter. Kommunens bostadsbolag borde ägna all kraft åt att lösa den. Särskilt svår är bostadsbristen för unga och studenter och vi ser mer och mer tendenser från den privata marknaden att man väljer att vinst maximera under rådande marknadsläge där man bygger bostadsrätter, detta medför en segregerad bostadsmarknad och bara en del av medborgarna har möjligheter och de ekonomiska förutsättningar att ta sig in eller förflytta sig på bostadsmarknaden. Det är viktigt att vi i Umeå kommun skapar förutsättningar för människor med låga, normala och höga inkomster att få en hyreslägenhet i Umeå kommun.

Ett av motiven till försäljningen av delar av AB Bostadens fastighetsbestånd anges vara att finansiera nya bostadsprojekt. Att bolaget i dagsläget inte bygger fler bostäder beror dock inte på bristen på eget kapital/soliditet eller möjligheten till att kunna öka det egna kapitalet. Det man väljer att göra är tyvärr att lägga in AB Bostadens låne skuld tillsammans med Umeå kommuns låneskuld, detta upplag begränsar möjligheten för AB Bostaden att öka sin belåning trotts att man har ytterligare 17% marginal kvar till det reglerade lånetaket, detta upplag finner jag oturligt då man medvetet valt att begränsa AB Bostadens möjlighet till kapital anskaffning då bolagets ekonomiska ställning är god och grunden till försäljningen känns för oss omotiverat då möjligheten att lösa detta själv finns där. Med den bostadspolitik som råder från vår röd-gröna regering så ser vi som ytterligare verktyg för hur AB Bostaden skulle kunna på egenhand behålla och utveckla hela sitt nuvarande bostads bestånd samt fortsätta producera nya hyresrätter i Umeå kommun.

Det som oroar mig är också att detta blir ett första steg till ytterligare utförsäljning av AB Bostadens fastighetsbestånd. Denna första försäljning löser inte de utmaningar som vi står inför gällande det renoveringsbehov som finns, det finns heller inga garantier att dessa pengar kommer att gå till de behov som finns inom AB Bostaden eller Umeå kommun.

Vi i Miljöpartiet de gröna hade velat sett en omfattande konsekvensanalyser av hur detta påverkar Umeå kommuns medborgare samt specifikt de hyresgäster i just de områden man valt att avyttra. Allmännyttan fyller en viktig funktion i att möjliggöra och vara flexibel inför de bostadsbehov som medborgarna har. Inte heller har konsekvenserna utretts för de hyresgäster som valt det allmännyttiga boendet och tryggheten i det långsiktiga fastighetsförvaltandet, och hur de påverkas då hela kvarter allmännytta säljs till privata intressenter.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.