Degernäsbesök, knäckebröd och VK
Ledsen för att det har varit ett längre uppehåll här på bloggen, ni vet, arbete, hus, hem och livet kom emellan. Men nu är jag på banan igen.
I går besökte jag Degernäs och har pratat med Siri Lindgren, 84 år. Hon hade hört talas om min blogg och ville absolut få träffa mig över en kopp kaffe i hennes fina lilla hus med den stora eken utanför. I helgen kommer det ett större reportage i VK om mitt filmprojekt. Både Siri och jag fångades på bild.
Jag återkommer med ett längre blogginlägg om Siri inom kort. Men jag måste få dela med mig av ett mycket gott knäckebröd som hon hade bakat för att jag skulle komma förbi. Det var hennes väninna Greta Nords recept och det är även tack var henne som vi fick kontakt. Hon kände nämligen till att pappas bilder finns att titta på i den här bloggen.
Jag har dessutom gått och funderat på att jag vill testa på att baka knäckebröd men jag har inte haft något recept. Siri var så snäll och delade med sig av sitt. I glädjeyran delar jag därför ut receptet i min tur lite längre ned.
Knäckebröd, 35 st, 200 grader.
25 g jäst
6 dl mjölk
1 tsk strösocker
50 g rumsvarmt smör
1 msk rapsolja
2 dl vetegroddar
1 msk salt
2 msk anis och fänkål (brödkryddor)
4 dl gramhamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
6-7 dl vetemjöl
ägg
sesamfrön och vallmofrön
——-
Värm mjölken till 37 grader, lös upp jästen i spadet. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakning. Jäs under handduk i en timme.
Dela degen i 35 delar, rulla till bullar. Lägg en duk över och kavla varje bulle 20 cm i diameter, använd rikligt med mjöl under kavlingen. Avsluta med kruskavel/naggad kavel.
Lägg degrundeln på het plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg. Strö över frön och grädda 8-10 minuter. Låt knäcket svalna på galler. Njut!
Senaste kommentarerna