Marja

Den långa resan.

Bassängträningsgnäll.

Det är två veckor sedan jag var på vattengympan senast, men i morgon ska jag förhoppningsvis komma mig dit. Jag längtar! Jag har väldigt ont i ena axeln efter gårdagens träning och det bekräftar det jag fått höra från experthåll… att patienter med fibromyalgi inte ska träna på gym. Bassängträning är det som gäller för dem. Jag har väldigt svårt att få gehör för det. ”Alla kan träna” får jag ideligen höra.

Jag får aldrig ont efter vattengympan och jag tror det beror på att vattnet bär upp kroppen, i synnerhet armarna. Jag har vanligtvis svårt att lyfta armarna tillräckligt högt och därför sveper jag omkull glas och koppar och annat som står på borden.

Började fundera på en helt annan sak i samband med vattengympan. Det här med integritet, ex när det gäller nakenhet. Jag har skrivit om det förut, problemet vissa i min grupp har med den grupp som kommer efter oss. Det är en grupp invandrarkvinnor och unga tjejer, och de vill inte klä av sig nakna, inte ens inför varandra och inte i duschen. De vill gärna ha badkläder som täcker kroppen, ex tunna tights under baddräkten och duschar sinnrikt med badkläderna på. Det är deras kultur och så de har blivit uppfostrade. Att ställa sig naken inför andra vore för dem otänkbart och det tycker jag vi ska respektera.

Jag är inte så mycket för att visa mig naken själv, utan drar mig gärna undan i en vrå i omklädningsrummet. Jag är lite blyg, någon skulle kanske säga pryd, och det vill jag få vara.

Men jag blir så trött på gnället. De är ’snuskiga’ och man måste ’ta seden dit man kommer’. Jag brukar säga att jag orkar inte bry mig. De är sista gruppen och bassängen dammsugs och vattnet renas varje natt, så vi kommer aldrig att behöva lida av deras ’snusk’.

Men det är nog inte det som irriterar, utan att de inte gör ’som alla andra’. Att de både syns och hörs. Att de tar plats. Att de är annorlunda. Och det värsta: Att de är o.l.y.d.i.g.a.

Den bästa stunden på hela veckan brukar vara vattengympan och jag tycker det är trevligt att fara dit och träffa de jag pratar och skrattar med, men jag blir så trött på gnället från en liten klick. Alltid samma sak. Yada, yada, yada, yada.

Ha en trevlig torsdagsnatt <3

 

 

4 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    Det kanske är dags för badhusen att skaffa enskilda duschar så att alla kan tvätta sig ordentligt innan dom går i bassäng . För tyvärr ser sanningen ut så att om man duschar med kläder på så blir man inte ren.Och bakteriehalten i vattnet i våra badhus har stigit dom senaste åren. På herravdelningen ser man ofta att unga killar numera duschar både med badbyxor och kalsongerna på, Och det är äckligt vare sig man är blyg, pryd eller i har en annan kultur.

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Det här är på terapibadet på NUS, så där är ju utrymmena (och grupperna) lite mindre. Om man tar rena badkläder på sig och ’lyfter’ på dem så man duschar under dem, tror jag inte att det är så snuskigt. Däremot så håller jag med om att badmodet med kalsonger under badbyxorna är mer snuskigt (och onödigt), i synnerhet om kalsongerna inte är nytvättade. Bakteriehalten i vattnet stiger för att folk duschar slarvigt, kissar i vattnet och inte tvättar sina badkläder.

  3. Ditte

    Att människor orkar hålla på och gnälla och klaga. Blir också så trött. SEdan kan jag kanske tycka att det vore bra om de större badhusen kanske kunde tillhandahålla separata duschar också. Visst finns kulturskillnader och det dinns många som av olika skäl har svårt att visa sig utan kläder. (canceropererade, handikappade o.s.v.)
    Men att gnälla har ju aldrig varit konstruktivt.
    Så skönt att du känner dig piggare efter vattengympan och då har den avsedd effekt. Jättebra!
    Kramar!

  4. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Jag går ju på Reumatikerföreningens vattengympa och vi är ju alla ’handikappade’ och somliga opererade på olika sätt. Jag tycker det är ganska befriande att se olika kvinnokroppar, som ju alla är så vackra på sitt sätt. Jag har ju ex psoriasis på armarna och det är ingen som säger något om det. Men det här handlar om ’vi’ och ’dom’ och att det är invandrarkvinnor. Tyvärr! Och det är såå svårt för somliga att acceptera att de är annorlunda.
    Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.