Marja

Den långa resan.

Adventsfika, aronialikör och halmkrona (himmeli).

knoppar

Jag var bjuden på adventsfika hos en granne i dag och tog med mig en minikalanchoe med en massa knoppar. Det är den sorten som har blommor som ser ut som små rosor. Hoppas de slår ut, ibland har man otur och knopparna torkar/vissnar innan de hinner slå ut. Har man tur slår de ut och då står de sig länge. Julpimpade en minikruka och fyllde ut med grön sisal.

Jag brukar varken baka eller göra egen godis till jul, så jag gillar att bli bjuden på lussekatter, pepparkakor och praliner med blåbärssmak. Vi drack glögg också och en annan granne bjöd på hemgjord aronialikör. Den var så vacker i färgen och smakade gott och speciellt. Inte för söt och med en lätt touch av vanilj.

Jag har ingen adventsstake med fyra levande ljus. Vi hade inte den traditionen hemma. Vi hade inga elljusstakar eller julstjärnor heller. Det var inte någon finsk tradition. Vi hade vanliga ljus och en halmkrona (himmeli) i taket.
En himmeli är uppbyggd i halm av octaedrar. Det finns instruktionsvideos på YouTube som visar hur man gör. Varje jul tänker jag att jag ska göra en, men än har det inte blivit av. Måste hitta halm…

2130754279_69765f24f2-222x300

I de svenskspråkiga delarna av Österbotten har man tre speciella lyktor i fönstret… ett kors, ett ankare och ett hjärta symboliserande tro, hopp och kärlek. En gammal sjömanstradition.

Nu har man lika mycket stjärnor, ljusslingor och blingbling i Finland som i övriga världen.

Ha en lugn söndagsnatt <3

 

6 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Och en sån där halmkrona förstår jag att du skulle fixa utan problem, du är ju så händig med pyssel saker 😀 En trevlig första advent, önskar jag dig, Marja//Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Maria! Tror nog jag skulle fixa den, men det är lite piller med många små halmbitar… 🙂
      Önskar dig med en trevlig 1:a advent! Kram! 🙂

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, ljus är mysigt och vi behöver alla ljusstakar och stjärnor nu under den allra mörkaste perioden. 🙂
      Önskar dig med en trevlig 1:a advent! Kram! 🙂

  2. Ditte

    Vad trevligt att samlas kring adventsfika! Och vilken fin kruka du gjort och säkert kommer knopparna på växten att slå ut när den har det så fint och ombonat.
    Får du tag på bra halm och du känner inspiration så kan du få till en vacker halmkrona. De är verkligen fina. Jag har sett sådana på Åland.
    Vi har en hell del ljus men bling bling hoppar jag över.
    Stor adventskram till dig.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Har fått tips att Hemslöjdsbutiken har halm. Blev verkligen sugen på att prova göra en himmeli.
      Adventskram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.