Marja

Den långa resan.

MOD

mod

Jag har ju alldeles glömt bort att presentera månadens ord i Paulo Coelhos kalender.
Ordet för mars månad är MOD. Ett ord jag gillar… och mars är dessutom min månad.
Jag gillar också illustrationerna med de omslingrande ormarna.

mod2

I hela mitt liv har jag tänkt att det är viktigt att ha mod. Inte bara i strid eller fara, utan rent allmänt i livet. Det krävs mod att leva! Det krävs mod att möta motgångar, kärleken, sig själv, sina medmänniskor.

När jag var liten tänkte jag att jag måste vara modig för att uthärda barndomen, tills jag blir vuxen och får bestämma själv. När jag blev vuxen har det krävts mycket mod att vara den jag vill vara, att acceptera mig själv och vara ärlig mot mig själv och andra.

”Det värsta vi kan göra är att fly från striden. Det är värre än att förlora striden, för nederlaget kan alltid lära oss något, men det enda vi uppnår med att fly är att utropa vår fiende till segrare.
(Ur Pilgrimsresan)

Hur tänker du om mod?

Ha en lugn måndagskväll <3

8 kommentarer

  1. Sandra från Finland

    Jag kommer att tänka på vad som har blivit lite av ett motto inom en nära vänkrets: Modig & Djärv. Som en uppmaning till de andra i kretsen då någon tvekar inför något, eller som ett slags stridsrop till sig själv för att våga. Det kan gälla (och har gällt) allt från yrkesliv: att starta eget företag eller söka ett visst jobb, till att bejaka känslor: bjuda ut en söt pojke på kaffe eller bekänna sitt romantiska intresse för en vän. I ”Modig & Djärv” ryms inte bara själva modet att göra något, utan också djärvheten i att kanske gå utanför ens egna bekvämlighetszoner för att göra det en verkligen vill.

    Så det tänker jag om mod. Vänner som finns där och stöttar en, med hejarop och uppmuntran, då en vacklar mellan att ta språnget mot det okända men efterlängtade eller stanna kvar på säker men tråkig mark.

  2. Freja

    När barnen var små pratade vi om mod, och jag tror vi fick det här från någon barnbok, men minns inte vilken… (säkert nått av Astrid Lindgren…) I alla fall brukade vi säga att det är lätt att vara modig om du inte är rädd, så egentligen är det mod först när du gör nått du egentligen inte vågar! Som att prata inför klassen, eller säga till någon som mobbar, eller klättra högst upp i klätterställningen…

    • Sandra från Finland

      Kan det vara Bröderna Lejonhjärta som ni läste?

      ”Jag frågade Jonatan, varför han måste ge sej ut på nånting som var så farligt. Han kunde ju lika gärna sitta hemma vid elden i Ryttargården och ha det bra. Men då sa Jonatan, att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt.
      ’Varför då’, undrade jag.
      ’Annars är man ingen människa utan bara en liten lort’, sa Jonatan”.

      * * *

      ”’Ja, det är inte mer än rättvist’, sa Jonatan. ’Men tror du att du vågar, Skorpan Lejonhjärta?’ […]
      Ja, vågar du inte nu, tänkte jag, då är du en liten lort och blir aldrig annat än en liten lort. […]
      ’Ja, jag vågar’, sa jag.
      ’Lilla modiga Skorpan’, sa han. ’Då gör vi det nu då!¨'”

      • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

        Låter sannolikt Sandra. Jag ska vidarebefordra din kommentar till Freja, så hon inte missar den. 🙂
        Kram! 🙂

  3. Ditte

    Jag tyckte om ditt inlägg och har under årens gång funderat mycket på mod och den sammankoppling Sandra gjorde mellan modig och djärv har jag funderat på. De orden hör liksom ihop.
    Ordet våga har jag funderat på, att ta strid för det jag tror på, ”en krigare” kallar du mig och det tycker jag om. Men jag har också en feghet i vissa avseenden, dock aldrig när det gäller andra eller viktiga frågor. Men den finns inom mig ibland.
    Ofta behövs också puffen fårn vänner, stöttning,” för att våga vara modig och kanske ta ett kliv ut i det okända. Där kan jag tveka. Mitt i hoppet.
    Och marja, mars är vår månad.
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      En feghet har vi nog alla inom oss, kanske mycket beroende på vår uppfostran och vad vi tror förväntas av oss. ’Att tveka mitt i hoppet’ känner jag igen… det blir en viss ångest…
      Vi får stötta och puffa på varandra så gott vi kan. 🙂
      Visst fyller vi år dagarna efter varandra? Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.