Kvarg, kesella och keso.
Den perfekta vinterdagen försvann efter en dag och nu är det grått och slaskigt igen. Min kropp är stel och ovillig. Lyckligvis var det vattengympa i dag och vattnet var ovanligt varmt. Så skönt.
På dagen var jag och handlade. Vid mejrivarorna stod en kvinna och spanade efter något. Till slut kom hon till mig och frågade vad det där hette som man använder när man bakar fettisdagsbullar.
– Ööh… mandelmassa, föreslog jag.
– Nej, inte det.
– Vispgrädde?
– Nej, inte det heller.
– Jisses, tänkte jag, tror hon att det ska vara saffran? Men sen slog det mig… kesella?
– Ja just, kesella.
Sen började vi fundera vad skillnaden mellan kvarg och kesella är. Jag trodde det var samma sak.
Nu har jag googlat och kvarg och kesella är samma sak. Kesella är bara ett skyddat varumärke skapat av Arla. Kvarg och kesella är färskost gjord på surmjölk, medan Keso är färskost gjord på vanlig mjölk.
I Finland har man länge använt kvarg eller ’rahka’ som fyllning i bakverk eller i efterrätter. I somras fick jag den här mycket vanliga efterrätten på ett matställe.
Kvarg vispad med grädde och lite vaniljsocker, blandat med lingon och blåbär. En syrlig och frisk efterrätt. Man kan blanda i andra bär och frukt, ex fruktcoctail på burk blir gott och förstås söta mer om man vill.
Min karelska mamma bakade ’rahkapiirakka’, kvargpaj… en finsk cheesecake kan man säga. Här finns ett recept. I stället för russin kan man lägga i ex blåbär. Mamma gjorde inte en stor paj, utan små bakverk, typ wienerbröd.
Och sen måste jag ju länka till min mammas ’rahkatorttu’ som jag skrivit om ett par gånger tidigare.
Nu blev jag sugen att baka pajen i helgen. Ska fundera vad jag kan ta i stället för vetemjöl.
God Natt mina vänner <3
Senaste kommentarerna