Marja

Den långa resan.

Min hälsa… mitt ansvar?

fonster

Har ni sett så mysigt? Busskurens glasväggar är täckta med is(d)imma och någon har skrapat upp ett fönster, så att vi kan se när busen kommer där bakom hörnet.

Min doktor ringde igen för några dagar sedan. Jag var ju hos distriktssköterskan och mätte blodtrycket igen och det var fortfarande för högt. Attans, jag som trodde jag fått till det efter att vi höjde dosen på min medicinering. Hon skulle meddela min nya doktor, som jag ju inte har träffat ännu. Det tog två veckor innan doktorn hade tid att ringa, så jag kan tänka mig att hon har fullt upp.

Hon hade en färdig strategi… att ändra lite på min medicinering. Eftersom jag också äter en annan medicin som inte går ihop med de flesta andra mediciner, var jag tveksam. Till saken hör att jag har provat de flesta blodtrycksmediciner och fick biverkningar innan vi hittade den jag har nu. Därför är jag ganska insatt i verkningar och biverkningar. Jag försökte förklara att jag har all orsak just nu att ha högt blodtryck. Jag har haft ett långt och besvärligt skov med magen, som gjort mig rent av hypokondrisk, samt att jag är frustrerad och arg för något jag inte kan göra något åt. Kanske, kanske… när allt lugnat ner sig, att blodtrycket går ner. Jag hade ju en lång period med perfekt blodtryck.

Men jag förstår ju min doktor. Hon kan inte låta mig ta ansvaret för min hälsa just nu och just i den här situationen. Mitt ansvar är att sköta om mig, äta rätt och regelbundet och röra på mig så mycket jag kan. Och jag förstår och vill absolut inte dra på mig en hjärnblödning eller andra skador på mina inre organ, så jag sa ok. Jag är nog en ganska besvärlig patient. Jag vet mycket, tar reda på allt och har synpunkter.
Vad tycker ni. Ska man lägga sig i, eller bara lita blint på doktorn?

Pest eller kolera? Här sitter jag nu med alla biverkningar och skall ge dem en vecka att försvinna. En är muskelkramp. Ett lårmuskelfäste på baksidan av knät knycker till var tredje sekund. Det gör ont! Massage hjälper lite och så dricker jag massor med vatten. Den lårlånga vita stödstrumpan åkte fram i dag, för det är mitt dåliga ben.

I går hjälpte jag en äldre man på med broddarna i bussen. Han satt snett framför mig och plockade upp ett par likadana broddar som jag har ur en apotekspåse. Sen försökte han sätta på sig dem, men det var inte så lätt att nå ner till fötterna där han satt inklämd mellan sätena, så jag hoppade upp och erbjöd mig att hjälpa honom. Det var inte så svårt, i synnerhet som jag ju vet hur de ska sitta på skon. Han blev förstås glad… och lite förvånad.

Nu ska jag gå ut på Tradera och se om jag kan ropa hem en helt ny silhuettsax. Jag letar efter den perfekta saxen att figurklippa med när jag scrappar.

Ha en trevlig tisdagskväll <3

6 kommentarer

  1. Ditte

    Trist att du inte är riktigt kry och fått medicinerna att fungera bra. Jag tycker inte alls att man blint skall lita på sin doktor utan att själv komma med synpunkter, fråga och få adekvat information. Tyvärr blir de flesta läkare inte så glada över detta men det är ju ens egen kropp det handlar om.
    Och vad jag förstått så finns det så många olika sorters blodtrycksmediciner och många har olika biverkningar som säkert varierar från person till person.
    Oh, tänk vad glad mannen på bussen måtte ha blivit över din hjälp. Du gjorde sökert hans dag med denna goda gärning.

    Kramar!

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Jag känner min kropp och vet av erfarenhet att jag känner av alla biverkningar som finns. I grund och botten vill jag inte äta några mediciner alls, men är tyvärr tvungen och tycker att man kan kräva att få den medicinen som har minst biverkningar. Det vanliga är ju att man börjar med den billigaste och arbetar sig uppåt… och ironiskt nog brukar den dyraste varianten ha minst biverkningar.
    Okej, det här kommer att ordna sig. Kramar

  3. paula i pörtet

    Förstår ditt dilemma, är likadan själv. Var hos en specialist för lite sen då jag begärt att få en ny magnetröntgen på mitt igengrodda halskärl. Han ansåg dock inte att det var motiverat, jag skulle klara mig bra bara jag fortsatte med alla mediciner. Ja, sa jag, men då kolesterolet sjunkit rejält ska jag inte ta bort den medicinen då undrade jag. Nej absolut inte, du fortsätter med högsta dosen säger han. Likaså äter jag tre olika blodtrycksmediciner. Ibland försöker vi ta bort en o vips så stiger det igen. Visst är det besvärligt! Men svåra biverkningar ska man inte behöva ta, det finns alternativa mediciner i de flesta fall, men det vet du ju redan.
    Hoppas det ordnar sig till det bästa
    Kram från en snorig finnkäring

  4. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Visst är det bra att det finns mediciner, så att man klarar livhanken, men ibland blir man ju less. Jag äter en betablockare plus en blodtrycksmedicin jag klarar av bra. Innan vi hittade den sorten, provade jag 3-4 andra med olika biverkningar. Det nya är samma medicin med lite vätskedrivande i samma tablett och det var det jag protesterade mot, eftersom jag springer på toaletten hela tiden redan. Jag har bra kolestorol, men ändå ville doktorn att jag skulle äta medicin ’i förebyggande syfte’. Det sa jag absolut nej till.
    Ja, ja, vi finnkäringar får kämpa på. 🙂 Synd att du är snorig. Kram

  5. Linda

    Jag halkade in på din blogg av en ren slump, men fastnade så nu hamnar du i favoriter! 🙂 Det är kul att hitta nya bloggar att läsa. Du är väldigt kreativ och duktig på att scrappa och fotografera, hittade många fina foton och bilder på din blogg!

    Jag har också IBS, har haft det hela livet, men fick diagnosen först för 2 år sedan. Efter en bukoperation (som var nr 2) så försvann aldrig smärtan i buken. Då blev det helt plötsligt IBS eftersom läkarna inte hittar något annat ”fel”. Nu gick det ju inte att skylla på den inflammerade gallblåsan längre. 🙁

    Jag fick även diagnosen fibromyalgi nästan samtidigt. Samma sak där, har haft kroniska smärtor sedan jag var 11 år då jag lyckades bli sparkad av en häst rakt över ena fotknölen. Det blev sammanlagt 2 operationer, men smärtan försvann aldrig pga kirurgens misstag.

    Jag blev inte heller tagen på allvar av kirurgen eller alla de andra läkarna som jag har träffat under årens lopp (är 37 nu). Om man hade gett mig rätt behandling från början hade mina smärtsignaler till hjärnan inte blivit så ”felkopplade”. Jag belastade kroppen väldigt mycket fel under så lång tid (och gör fortfarande!), så hjärnan kan inte längre tolka smärtsignalerna på rätt sätt, vilket ofta leder till kroniskt smärtsyndrom. Därför ska man alltid ta all smärta på allvar, om den är långvarig, och inte vara ”duktig” och ta en panodil extra. Det är ju fult att vara sjuk, ha ont och ta mediciner, känns det som alla tycker. 🙁

    Jag har alltid varit en ”besvärlig” patient. Jag gillar inte auktoriteter, så jag ifrågasätter alltid läkarna, det är INTE uppskattat, som du har märkt! 🙂
    Jag är också väldigt påläst om mina diagnoser, jag skaffar fakta eftersom jag bara MÅSTE veta allt (hypokondrisk ibland, Google är inte alltid bra!) och vet också hur min kropp fungerar. Jag har ju levt med den i 37 år, då borde jag väl veta bättre än en komplett främling som inte ens hade tid att läsa min journal och som träffar mig i 5 min, innan jag blir avfärdad/kränkt/ignorerad osv.

    Jag avviker från det ”normala” när det gäller hur mediciner fungerar, jag har urdåligt upptag (pga av magen) men lyckas ändå få i stort sett alla biverkningar. Därför ser jag till att vara påläst om mina mediciner och vet vad som (inte) fungerar. Tänk om läkarna kunde lyssna på MIG någon gång!

    Så för min del har det inte varit någon dans på rosor att ha kroniska sjukdomar och nu tvingas ta morfin varje dag för att över huvud taget kunna äta, dricka och ta mig upp ur sängen… 🙁 Nu är det dags att lämna, kan bara sitta vid datorn max 30 min/dag, annars blir jag straffad av min kropp.

    Förlåt för en alldeles för lång kommentar, men det är så kul att hitta någon som har ungefär samma värdegrund när det gäller hur livet fungerar osv. Men du är nog snällare och trevligare än vad jag är, pga läkarnas beteende och attityd så börjar jag bli alldeles för bitter på livet… 🙂

  6. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Välkommen till min blogg, Linda! Det gör mig ont att läsa att du som dessutom är så ung, har så mycket kroniska besvär. Det ska verkligen inte behöva vara så. Tyvärr blir patienter med kroniska besvär och ’slaskdiagnoserna’ IBS och fibromyalgi inte tagna på allvar inom vården. Man har varken tid, kunskap eller intresse för det. Ofta är det ju så att man som patient vet mer än läkarna, både om den egna kroppen, hur den fungerar och om medicinerna man får.
    Kämpa på och sluta aldrig att ifrågasätta! Min mailadress finns på bloggen ifall du vill ha mer kontakt. Kramar! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.