Marja

Den långa resan.

Ingen liten skitsak.

I dag var det en artikel i Vk om de borttagna hundlatrinerna. Att de skulle tas bort den 1 januari var ingen överraskning, men efter alla diskussioner och insändare hade väl många hoppats att beslutet skulle omprövas. Om nu kommunen måste spara/ omfördela pengar måste man väl ändå tänka på konsekvenserna. Har man överhuvudtaget gjort en konsekvensanalys i detta ärende? Vid snösmältningen varje vår klagas det högljutt på hundskiten som lata hundägare inte har plockat upp. Ska man nu göra det svårare för dem som är ordentliga och plockar upp efter sina hundar? Är det en förnuftig politik?

Jag antar att det är i protest hundägarna nu har lagt sina skitpåsar i högar på marken där hundlatrinerna funnits. Det är ett lagbrott att skräpa ner, men i det här fallet stöder jag en sådan protest. Civil olydnad tar man till just för att visa hur galet ett beslut kan vara. Nu är det kommunens skyldighet att städa upp… och det kommer knappast att bli billigare än att tömma en latrin? Någon har bitit sig själv i svansen.

De som inte kastar skitpåsarna på marken eller ut i skogen eller i dikena, kastar dem i närmaste papperskorg. Papperskorgen vid min busshållplats är just nu till brädden full med färgglada små plastpåsar. Bra så, men de papperskorgarna är avsedda för ’normalt’ skräp och töms i intervallen efter det. Sen papperskorgen kom för ett par månader sedan, har det varit så snyggt runt busshållplatsen. Nu hamnar väl somt på marken ifall korgen är full.

Kommunen säger att man ska kasta skitpåsarna i de privata gröna avfallstunnorna. Man har också kommit med ett förslag att dela ut dekaler på tunnorna till de privatpersoner som inte har något emot att hundägare slänger sina skitpåsar i deras tunnor. Det kan bli mycket skit i tunnan om man bor vid ett hundrastarstråk och skit väger tungt.

Några hundägare är oroliga för att detta kommer att drabba hundarna, att frustrationen över skiten och påsarna ute i naturen omvandlas till en negativ attityd till hundar som sällskapsdjur. Inga hundar, ingen skit. Vi får verkligen hoppas att den oron är obefogad.

Det ska bli intressant att se vad som händer. Umeå är från och med i går en av Kulturhuvudstäderna i Europa. En pampig invigning skall äga rum i månadsskiftet januari-februari med ett antal inbjudna gäster och en massa journalister. Då får vi akta oss att rekommendera en promenad i det fina friluftsområdet kring Nydalasjön, för där kommer det att ligga både hundskit och skitpåsar i naturen.

Det här är ingen liten skitsak.

Ha en lugn torsdagskväll <3

8 kommentarer

  1. Anders

    Enligt vk.se så ska kommunen spara ca 800 000 kr på att ta bort hundlatrinerna. SCB uppskattade att det fanns ca 780 000 stycken hundar 2012. Vi är ca 9,6 miljoner invånare i Sverige och 118 000 st i Umeå. Om man antar att hundarna är jämt fördelade över landet så innebär det att det finns ca 9600 hundar i Umeå. 800 000 kr/9600 hundar blir ca 84 kr/hund och år.

    Att administrera ett hundregister kostar förvisso en slant. Men låt säga att varje hundägare betalade en hundralapp per hund så räcker det ganska bra för att slippa se mer hundbajs än nödvändigt slängt runtom i Umeå. Lägg till det ev. dåliga rykte som Umeå kan få p.g.a. hundbajs slängt överallt så är kostnaden för att sätta upp hundlatrinerna igen betald.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack för uträkningen, Anders! Jag har hört flera hundägare säga att de gärna betalar hundskatt för att få latrinerna tillbaka.

  2. bege

    jag är hundmänniska och förstår hundägarnas tysta protest. om jag hade bott i umeå skulle även jag ha gjort samma sak. civil olydnad är ett friskhetstecken. gör kulturhuvudstaden till en färgsprakande stad i form av bajspåsar.

  3. Inga-Britt Gustavsson

    Hur kan man göra nåt så dumt ! Här i Lidköping är man klokare vad detta beträffar . Man har till och med satt upp hundbajspåsar på vissa promenadstråk ifall hundägarna har glömt att ta med egna .

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, jag fattar inte. Efter allt klagomål på hundbajs i naturen. Men nu har till och med politikerna fattat att de måste göra något… inte sätta upp latrinerna igen, men kanske att införa hundskatt och SEDAN sätta upp latrinerna igen. De ligger nog i ett förråd på kommunen och väntar. Ja, det finns mycket dumhet i världen.
      Ha en fin helg! Kram

  4. Lena

    Jag förstår inte problemet,för mig är det självklart att plocka upp efter min hund,det finns massor med människor som skräpar värre än djur.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Problemet är väl nu främst att alla papperskorgar ämnade att kasta skitpåsarna i har plockats bort i Umeå över en natt för att ’spara’ pengar. Var ska hundägarna nu kasta sina påsar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.