Gulbetssoppa.
Den här dagen bara swischade förbi. Så känns det väl när man har haft det trevligt.
Förmiddagen gick till att röja upp här hemma och sedan kom tjejerna.
Soppan jag kokade i går kväll var en gulbetssoppa. Annars är rödbetssoppa min specialitet, i synnerhet så här års, men nu kände jag för andra betor. Receptet fanns i Vk för ett par veckor sedan.
2 scharlottenlökar, skalade och hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk vitvinsvinäger
500 gr gulbetor, skalade och rivna
2 kvistar färsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning
3 msk crème fraiche
salt, peppar
100 gr fetaost
Fräs scharlottenlökarna och vitlöksklyftorna några minuter i smör och olja. Tillsätt vinäger och låt nästan allt ånga bort.
Häll i den rivna gulbetan, timjan, buljongtärning och 8 dl vatten. Koka i ca 20 minuter. Mixa soppan slät med crème fraiche och smaksätt med salt och peppar.
Servera med hyvlad fetaost och ringlad olivolja.
Jag gjorde dubbel sats och det blev 6-7 portioner.
Som vanligt glömde jag ta kort på soppan när den var upplagd i tallriken. Kom på det när nästan allt var uppätet och hade ingen lust att rigga upp en ny tallrik. Men jag ska äta resten av den till lunch i morgon, så då kommer jag kanske ihåg att ta ett kort på den vackert gula soppan.
Soppan blev god. Jag klarade inte av att hyvla fetaosten, så jag smulade den och det gick förstås lika bra. Till soppan bjöd jag på Nisses fröbröd (minns inte vad det heter), ost, skinka och skivad gurka.
Till kaffet bakade jag en LCHF-kladdkaka med mandelmjöl och stevia. Ska lägga upp receptet på den också senare. Till den smakade min favoritglass, vanilj med lakrits och chili, gott.
Ja, det blev en trevlig eftermiddag och vi bestämde när vi skulle träffas nästa gång, vilket betyder att jag vet ungefär när jag måste komma hem från Stockholm.
God natt mina vänner <3
Senaste kommentarerna