Rosolli, lutfisk och plommonkräm.
Jag har ingen tradition vad gäller svensk julmat, utan har alltid kört med finsk. Förr gjorde jag morotslåda, kålrotslåda, rosolli (rödbetssallad) och bjöd på sill, lutfisk med senapskryddad bechamelsås och gröna ärter och så skinka förstås.
Till efterrätt har jag alltid kokat plommonkräm med vispad grädde.
Mamma brukade ugnsbaka skinkan i ett tunt skal av surdeg. Det blev väldigt gott. Surdegen fungerar ungefär som folie. Det tog man bort och innanför samlades alla safter från skinkan, som man kunde doppa bröd i.
Hos mina svärföräldrar i svenska Österbotten hade man en annan sed. På julafton åt vi alltid stuvad lake. Himmelskt gott! Vi fiskade laken själv och jag fick lära mig att flå den. Det var inte så lätt att dra av det hala skinnet. Vi tog hjälp av en kökshandduk.
På juldagen åt vi lutfisk och på annandagen kom skinkan fram. Väldigt bra att fördela maten över hela helgen.
Vid alla måltider fanns rosolli på bordet. Om jag skulle bli tvungen att välja vad jag absolut inte vill vara utan på julbordet, skulle det bli rosolli, lutfisk och plommonkräm.
Rödbetssalladen rosolli består av:
1 stor burk hela rödbetor
2-3 kokta morötter
1 gul eller röd lök
2-3 hela saltgurkor
1 stort syrligt äpple
Löken hackas och de andra ingredienserna skärs i tärningar.
Fukta med lite av rödbetsspadet, salta och peppra och servera med en klick gräddfil.
En frisk sallad som står sig i kylskåpet och kan ätas till allt.
Lutfisk kan ju vara knepig att tillaga, men jag har upptäckt mikrolutfisken.
Man lägger in paketet i mikron och när fisken är färdig, efter ca 15 minuter, piper det.
Klipp upp ett lock och ta ut fisken med en hålslev. Glöm inte att salta. För mig har mikrolutfisken alltid blivit perfekt lagad och man slipper lukt och kladdiga kokkärl.
Just nu ligger två stora bitar lax och gravas i kylskåpet. Laxen och en skål rosolli ska jag ta med mig till min kompis på julafton.
Ha en skön måndagskväll <3
Senaste kommentarerna